Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-049

Den Haag, 20 april 2005

President Inter-American Development Bank bezoekt Nederland

President Enrique Iglesias van de Inter-American Development Bank (IDB) bezoekt op 25 april a.s. Nederland. Hij is hier op uitnodiging van het ministerie van Financiën en zal geëerd worden voor zijn langdurige verdiensten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en multilaterale samenwerking. Hij zal ontmoetingen hebben met minister Zalm, staatssecretaris Van Gennip, leden van de Tweede Kamer, NGO's en het bedrijfsleven.

De IDB is een in 1959 opgerichte regionale ontwikkelingsbank voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Onder het presidentschap van Iglesias is de IDB uitgegroeid tot de grootste multilaterale verstrekker van ontwikkelingskredieten aan de regio (groter dan de Wereldbank).

Nadat lidmaatschap van landen die buiten het Westelijk Halfrond lagen mogelijk is geworden (1976) heeft Nederland voor ¤ 250 miljoen euro deelgenomen in het kapitaal van de IDB, en heeft daarmee een aandeel van 0,34%. Daarnaast neemt Nederland nog deel aan het IIC (een onderdeel van de IDB-groep die zich bezighoudt met leningen aan de private sector) voor ¤ 8 miljoen (een aandeel van 1,5%). Tot slot neemt Nederland nog deel aan het concessionele loket van de IDB-groep, het Multilateral Investment Fund. Na een eerdere bijdrage van ¤ 2 miljoen, heeft Nederland tijdens de afgelopen jaarvergadering (10-12 april jl. te Okinawa, Japan) opnieuw ¤ 15 miljoen voor de periode 2007 ­ 2015 toegezegd. Deze nieuwe toezegging was mede gebaseerd op de goede resultaten die met het MIF geboekt zijn bij armoedebestrijding.

Sinds 1988 is Iglesias de president van de IDB-groep. In die hoedanigheid heeft hij veel bijgedragen aan de versterking van de rol van de IDB in de regio. Daarmee heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van sociale en economische leefomstandigheden van de bevolking in Latijns-Amerika en het Caribische gebied. Daarnaast heeft hij belangrijke bijdragen geleverd op het gebied van multilaterale samenwerking. Dit zowel door de IDB als door zijn deelname aan bijvoorbeeld het "UN High Level Panel" die recent geadviseerd heeft over hervormingen van de VN.

Tijdens zijn gesprek met Minister Zalm zal onder andere gesproken worden over de opkomst van Latijns-Amerikaanse grootmachten als Brazilië, de recente zwaai naar links in het politieke spectrum in de regio en de rol van de IDB in de regio. Het financiële kader voor de IDB voor de komende jaren is tijdens de afgelopen jaarvergadering vastgelegd. De Bank zal nu binnen dit financiële kader haar rol als ontwikkelingspartner in de regio moeten definiëren. Een belangrijke rol hierbij spelen de verschillende activiteiten van de Bank op het gebied van private-sectorontwikkeling. Tijdens de jaarvergadering is een strategische visie gepresenteerd op deze activiteiten, die de komende maanden omgezet zal moeten worden in concrete acties. Tijdens zijn bezoek aan Nederland zal Iglesias ook van gedachten wisselen met parlementariërs en NGO's. Met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zal gesproken worden over ondernemingsklimaat en investeringsmogelijkheden in Latijns-Amerika tijdens een rondetafeldiscussie georganiseerd door de EVD. Ook zal hij vanaf 17.00u een openbare lezing verzorgen op het Institute for Social Studies over de voortgang die Latijns-Amerika boekt bij het behalen van de Millennium Development Goals.

Tussen 11.00 en 12.30 is er op het ministerie van Financiën gelegenheid voor een ontmoeting met de pers. Belangstellenden wordt verzocht zich aan te melden via w.f.lelieveldt@minfin.nl.