Time : 7:25:49 PM
Date : Wednesday, April 20, 2005
Sender Name: VLAAMS INSTITUUT VOOR DE ZEE (VLIZ)

Feestelijke opening van oceanografisch centrum van UNESCO te Oostende

Op maandag 25 april 2005 wordt het nieuwe 'IOC Project Office for IODE' van UNESCO, in aanwezigheid van heel wat prominenten, plechtig geopend in Oostende. Dit kantoor van de Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) zal als denktank fungeren van het IODE ('International Oceanographic Data and Information Exchange') netwerk. Dit netwerk staat in voor het wereldwijd verzamelen en beheren van oceanografische gegevens en informatie.

Vanuit het IODE-office zullen nieuwe projecten en technologieën worden gelanceerd en zullen tal van opleidingen worden georganiseerd.

Op initiatief van Vlaams Minister van Wetenschap Fientje Moerman kent de Vlaamse Regering aan het IODE-project een bijkomende jaarlijkse subsidie toe van 500.000 euro. De extra middelen zullen gebruikt worden voor de opleiding in Oostende van buitenlandse studenten en experten in oceanografisch databeheer. Er zal bijzondere aandacht besteed worden aan het ontwikkelen van Early Warning Systems voor tsunami's en andere oceaan-gerelateerde natuurrampen.

Programma feestelijke opening

Persconferentie: 15.30u - 16.30u in de nieuwe UNESCO-gebouwen (Wandelaarkaai 7, westzijde Oostendse vismijn).
In aanwezigheid van:

- Fientje Moerman, vice-minister-president en Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel
- Patricio Bernal, uitvoerend secretaris van de Intergouvernementele Oceanografische Commissie - IOC - van UNESCO

- Johan Vande Lanotte, vice-eerste minister en minister van Begroting en Overheidsbedrijven en bevoegd voor de Noordzee
- Paul Breyne, gouverneur van West-Vlaanderen en voorzitter van de Raad van Beheer van het VLIZ

- Yves Leterme, minister-president en Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid

Tijdens de persconferentie wordt de gedenkplaat officieel onthuld en volgt de officiële ondertekening van de nieuwe 5-jaarlijkse beheersovereenkomst van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Nadien bestaat de mogelijkheid om de nieuwe kantoren en de tijdelijke UNESCO tentoonstelling over het nut van oceanografisch databeheer, verzorgd door het UNESCO Centrum Vlaanderen, te bezoeken. Tevens wordt een nieuwe publicatie voorgesteld, die in mensentaal toelicht waarom het levensnoodzakelijk is om gegevens op zee te verzamelen. Deze publicatie is een realisatie van het UNESCO Platform Vlaanderen en is aangemaakt i.s.m. het VLIZ en heel wat Vlaamse toponderzoekers.

Academische zitting: 17u tot 18u30 in het Kursaal Oostende: verwelkoming door Jean Vandecasteele (burgemeester van de Stad Oostende) en toespraken van Fientje Moerman, Marcio Barbosa (deputy directeur-generaal van UNESCO), Paul Breyne, Johan Vande Lanotte en Yves Leterme.

In het kielzog van deze opening vindt van 26 tot 30 april de 'IODE 18 meeting' plaats. Tijdens deze tweejaarlijkse topmeeting van oceanografen en databeheerders zullen meer dan honderd experten uit minstens 35 landen gedurende een week vergaderen over de toekomst van het internationaal oceanografisch databeheer.
Tenslotte krijgt ook het brede publiek uitgebreid de kans om de nieuwe UNESCO-kantoren en de tijdelijke tentoonstelling te bezoeken ter gelegenheid van de opendeurdagen op zaterdag 7 mei (12-18u) en zondag 8 mei (10-18u).

Perscontact:
Jan Seys
Verantwoordelijke communicatie & informatie
Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Tel: 059/34 21 30
Fax: 059/34 21 31
E-mail: jan.seys@vliz.be
GSM: 0478/37 64 13