Gemeente 's-Hertogenbosch

21-04-2005

05-05-05: 5 publieke debatten

5 mei, de Dag van de Vrijheid, is bij uitstek een dag om stil te staan bij hoe we verantwoordelijkheid nemen voor onze vrijheid. Hoe gaan we met onze vrijheid om, hoe gaan we met onze democratie en rechtstaat om? Hoe waarborgen we onze grondrechten en mensenrechten op nationaal, Europees en internationaal vlak? Deze vraagstukken geven reden tot discussie en debat. Ook op 5 mei moet hier plaats voor zijn, naast het vieren van de vrijheid. In het Bossche Bestuurscentrum (Achter 't Stadhuis) worden vijf openbare debatten gehouden. Als aftrap vindt die dag een debat plaats, in aanwezigheid van minister-president mr. dr. J.P. Balkenende en burgemeester mr. dr. A.G.J.M. Rombouts van 's-Hertogenbosch.

Jaarlijks wordt in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het nationale Vrijheidonderzoek uitgevoerd. Dit opinieonderzoek richt zich op onderwerpen als vrijheid, democratie, grondrechten en ook op het specifieke jaarthema. De ambitie van het Nationaal Comité is om discussie over de thema's uit dit onderzoek ook tijdens de festivals gestalte te geven. Zo wordt op alle bevrijdingsfestivals het project de Stemming uitgevoerd waar een aantal stellingen op theatrale wijze worden voorgelegd aan de festivalbezoekers. Op deze manier wordt getracht de festivalbezoekers te stimuleren met elkaar in discussie te gaan. De stellingen zijn rechtstreeks afkomstig uit het eerdergenoemde Nationaal Vrijheidsonderzoek. Naast dit theatrale project worden in 2005 op alle festivals debatten georganiseerd over (on)vrijheden en democratie in de omgeving en in Nederland.

Debatten in aanloop naar 5 mei
Voorafgaande aan 5 mei worden door de Brabant Balie en Brabantpers een aantal debatten georganiseerd. In deze debatten staan dezelfde onderwerpen en stellingen centraal als op 5 mei.
- 25 april: Mil Hill College in Goirle (Brabant Balie)
- 26 april: Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch (Brabants Dagblad)
- 29 april: V39, jongerencentrum in Tilburg (Brabant Balie) Een debat in dezelfde week in Breda is momenteel in voorbereiding.

5 mei Bestuurscentrum 's-Hertogenbosch
Op donderdag 5 mei is het Bestuurscentrum in 's-Hertogenbosch het toneel van een aantal publieksdebatten. Korte debatten, onder leiding van presentator Marcel Verreck (cabaretier, columnist in Dagblad Metro, columnist Yorin-radio) die aansluiten op de festivalsfeer: snel en dynamisch en in een hele bijzondere, uitdagende entourage. Inhoudelijk wordt input geleverd door enkele debaters (voor- en tegenstander van een stelling). Vervolgens kan het publiek letterlijk en figuurlijk positie bepalen, zodat iedereen meteen bij het debat wordt betrokken. De stellingen voor de debatten zijn in dit persbericht opgenomen.

De aftrap: een debat met minister-president Balkenende Op 5 mei geeft minister-president mr. dr. J.P. Balkenende om 13.30 uur de aftrap voor de 5 mei-debatten van 2005. Hij geeft commentaar bij het debat rondom de stelling 'Niet iedereen kan of mag alles zeggen. Het is afhankelijk van zijn of haar positie in de maatschappij'. Voor deze aftrap worden deelnemers speciaal uitgenodigd. Geaccrediteerde media kunnen bij deze aftrap aanwezig zijn. Vervolgens vinden er 5 publieke debatten plaats.

De 5 stellingen ten behoeve van de 5 publieke debatten 14.15 14.35 uur Debat 1
Wie de vrijheid lief heeft, gunt ieder mens zijn of haar politieke, godsdienstige of culturele uitingen, hoe radicaal ook.

15.00 15.20 uur Debat 2
Cabaretiers en rappers mogen best mensen beledigen, want dat is vrijheid van meningsuiting

15.45 16.05 uur Debat 3
Veiligheid op straat is meer een verantwoordelijkheid van de burger dan van de overheid

16.30 16.50 uur Debat 4
Nederland zou zich minder moeten bemoeien met de problemen in andere landen zoals schending van mensenrechten, onderdrukking en geweld

17.15 17.35 uur Debat 5
Niemand heeft het recht om mij voor te schrijven wat ik wel of niet mag doen of laten.

Over de debatten op 5 mei 2005 wordt het publiek de komende weken nader geïnformeerd.