TROS

Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 22-04-2005

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending: maandag 25 april
Nederland 2, 17.58 uur

VOLENDAMSE JONGENS PRATEN IN TWEEVANDAAG
OVER COCAÏNEVERSLAVING

In TWEEVANDAAG van maandag 25 april uitgebreid aandacht voor het verhaal van Ruud en Martin. De jongemannen, beiden geboren en getogen in Volendam, kennen een langdurige verslavingsgeschiedenis.

Ruud heeft van zijn 12de tot 24ste cocaïne gebruikt. Martin van zijn 12de tot 26ste. Hoe komen hardwerkende jongens terecht in een neerwaartse drugsspiraal? Hoe hebben ze al die tijd hun verslaving verborgen weten te houden voor ouders, familie en omgeving?

Martin: "Het gaat echt heel ver dat dubbelleven, ik heb mijn ouders pas een jaar geleden verteld van mijn verslaving. Die wisten het echt niet. Mijn vrouw, toen mijn vriendin, had wel een idee, maar wat er werkelijk aan de hand was, wist ze niet. Het enige wat telt is dat niemand het weet, daar heb je echt alles voor over, soms denk ik: hoe kunnen mensen zo dom zijn om mijn verhalen te geloven. Ik heb ze echt van alles wijsgemaakt en als de zon schijnt kon ik ze echt vertellen dat het sneeuwde, en dan geloofden ze me ook."

Ook komt het wonen en werken in Volendam in de reportage aan de orde. Is het drugsgebruik, en met name het gebruik van cocaïne, een specifiek Volendams probleem te noemen?

Ruud: "Het grote verschil voor mij is dat in een klein dorp geaccepteerd wordt dat je naar de bar gaat. Het is veilig want je gaat met je buurjongens. Hier in Volendam hebben de mensen de indruk dat in Amsterdam veel drugs wordt gebruikt. Terwijl ik juist degene was die op mijn 13de in de kroeg zat. Het was voor mij vrij normaal stevig door te drinken, dan heb je het pas gezellig en dan komen de drugs er vanzelf bij. Ik denk dat het in veel dorpen zo is."

TWEEVANDAAG mocht een bijeenkomst van de Moedige Moeders registreren, de vrouwen van wie de partner of kind verslaafd is. Zij komen wekelijks bij elkaar voor steun en zelfhulp. Het is dankzij deze moeders dat het drugsprobleem in Volendam enigszins bespreekbaar aan het worden is. In de reportage zijn fragmenten te zien van deze bijeenkomst van de Moedige Moeders.

Na de reportage zal wethouder gezondheidszorg Martijn Smit van Volendam uiteenzetten welk beleid de gemeente wil voeren in de strijd tegen de drugs.

Zie ook: www.tweevandaag.nl