Ingezonden persbericht


Published: 07:30 25.04.2005 GMT+2 /HUGIN /Source: Imtech N.V. /AEX: IMUN /ISIN: NL0000361269

Imtech neemt het Spaanse Mavisa over


* Imtech wordt één van de grotere technische dienstverleners in Spanje
* Mavisa: top-5 positie in technisch industriële dienstverlening in Spanje, 100 miljoen euro omzet

Gouda, 25 april 2005 - Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) maakt bekend dat het de Spaanse technische industriële dienstverlener Mavisa overneemt. Hiermee versterkt Imtech haar positie op de Spaanse markt aanzienlijk. De overnamesom, inclusief een earn-out, bedraagt circa vijf keer de EBIT over 2004 van Mavisa en zal in contanten worden voldaan. De overname past in de Imtech-strategie voor verdere groei in Europa en levert een directe bijdrage aan de winst per aandeel.

Profiel Mavisa
Mavisa, Mantenimiento y Montaje de Tuberiás SA, is opgericht in 1986 en en bezit een top 5 positie in Spanje in de markt van technisch industriële dienstverlening. Mavisa voert de volgende activiteiten uit:
* industrial maintenance (preventief, correctief en predictief onderhoud);
* assemblage (elektrotechniek en werktuigbouw);
* industriële shut-downs;

* revamping services;

* engineering en consultancy.

De omzet over 2004 bedraagt circa 100 miljoen. Circa 40 procent van de omzet is gerelateerd aan industrial maintenance met bijbehorende hogere marge. De overige activiteiten vertegenwoordigen gezamenlijk 60 procent van de omzet. Hierdoor is sprake van een goede spreiding van activiteiten. Mavisa telt 700 medewerkers. Afhankelijk van het aantal industriële shut-downs en revamps in uitvoering wordt deze personeelsbezetting aangevuld met extra arbeidskrachten vanuit arbeidspools en via onderaannemers. Hierdoor beschikt de onderneming over een hoge mate aan flexibiliteit. Als ondersteuning voor haar activiteiten is er een eigen, goed geoutilleerde, industriële werkplaats.

Mavisa kent een klantenbestand van ruim 200 grotere industriële ondernemingen, met een concentratie in de (petro)chemie en staalindustrie in Zuid-Spanje (Algeciras en Huelva), Madrid en Puertollano. Daarnaast is de onderneming ook actief in de voeding- en genotmiddelenindustrie, farmaceutische industrie, auto-industrie, de maritieme sector en op het gebied van milieu en energie. Mavisa heeft een goede reputatie en werkt voor belangrijke nationale en internationale opdrachtgevers als Repsol-YPF, Cepsa, BP, GE Plastics, Aceralia (Grupo Arcelor), BASF, Acerinox, SunChemical en Peugeot. Repsol-YPF, Cepsa en BP vertegenwoordigen samen alleen al 75% van de Spaanse (petro)chemische markt.

De onderneming is de laatste jaren gegroeid door een goede combinatie van professionele diensten, maatwerk bij klanten, kwaliteit, flexibiliteit, services en veiligheid. Stap voor stap is zo de groeiende Spaanse markt veroverd. Mavisa beschikt over in totaal acht vestigingen in Spanje, te weten: Algeciras (hoofdkantoor), Madrid, San Roque, Puertollano, Huelva, Castellón (nabij de omvangrijke petrochemische plant van BP), Cartagena (nabij de grote chemische plant van GE Plastics) en Tenerife (voor de petrochemische industrie op de Canarische Eilanden). Hiermee is sprake van een goede geografische spreiding van activiteiten.

Mavisa beschikt over alle benodigde certificaten (onder andere UNE, EPA, APHA, ISO, IMO, ASTM etc.), is in staat consultancy-, laboratorium- en milieu-studies uit te voeren op basis van de hoogste geldende richtlijnen en is na een uitgebreide audit benoemd tot samenwerkingspartner van het Spaanse Ministerie van Milieu.

Met het management van Mavisa is een contract getekend waarmee zij voor een periode van tenminste viif jaar aan de onderneming verbonden blijven. Hiermee is de continuïteit gewaarborgd.

Strategie
De Imtech-strategie richt zich op verdere groei van activiteiten in Europa, zowel autonoom als door middel van overnames, met als speciale aandachtspunten Spanje en de UK teneinde ook in deze landen - analoog aan de posities in Duitsland, Nederland, België en Luxemburg - een vooraanstaande marktpositie (minimaal top-3) te bereiken.

Momenteel is Imtech in Spanje voornamelijk actief op het gebied van complete werktuigbouwkundige dienstverlening, met name in de belangrijkste economische regio's rond Barcelona, Madrid en Valladolid. Sinds kort is er ook een vestiging in Valencia geopend. De omzet van deze huidige activiteiten bedraagt circa 50 miljoen euro. Het merendeel van deze omzet komt tot stand in de utiliteitsmarkt, maar in 2004 is Imtech autonoom gegroeid in de industriële sector, met name in de chemische industrie en auto-industrie.

De overname van Mavisa maakt Imtech tot de top-5 in de technisch industriële dienstverlening in Spanje. De aanzienlijk grotere schaalgrootte met het uitgebreide vestigingennetwerk maakt het mogelijk de utilitaire activiteiten sneller te laten groeien en additionele industriële groei binnen en buiten bestaande regio's tot stand te brengen. De sterke financiële positie van Imtech is in dit kader een belangrijk gegeven. Voor internationaal opererende opdrachtgevers zal het mogelijk zijn in België, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Spanje, de UK, alsmede diverse landen in Oost-Europa synergie-effecten tot stand te brengen.

Strategisch gezien richt Imtech zich in Spanje, naast autonome groei, op verdere versterking door middel van additionele acquisities.

Nadere informatie
Imtech N.V.
Mr. M.E.J. (Mark) Salomons
Secretaris van de Vennootschap
Telefoon: (0182) 54 35 14
E-mail: mark.salomons@imtech.nl
www.imtech.nl

Profiel Imtech
Imtech N.V. is een Europese technische dienstverlener op het gebied van informatie- en communicatietechnologie, elektrotechniek en werktuigbouw. Met ongeveer 13.000 medewerkers realiseert Imtech een omzet van ruim 2 miljard euro op jaarbasis. Imtech heeft sterke posities in de markten utiliteit, industrie, maritiem, infra en telecom in België, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Engeland, Spanje en is tevens actief in Oost-Europa. De aandelen Imtech zijn genoteerd op de effectenbeurs van Euronext, waar Imtech is opgenomen in de Amsterdam Small Cap Index (AScX) en de Next 150 Index.

Imtech N.V. Quinterium Offices I Kampenringweg 45-A 2803 PE Gouda Nederland Tel +31 (0)182 543 543 Fax +31 (0)182 543 500 Email: info@imtech.nl