Dienstenbond CNV

Principe-akkoord CAO PinkRoccade 2005
25-04-2005

De afgelopen weken hebben de onderhandelingen bij Getronics-PinkRoccade geresulteerd in een principe-akkoord over de CAO 2005. De uitkomst leggen we met een positief advies aan u voor. Verder is inmiddels duidelijk dat de vakbondsleden bij beide bedrijven hebben ingestemd met het nieuwe Sociaal Plan.

De afgelopen weken is op verschillende tafels onderhandeld over zowel de CAO van Getronics als de CAO (Bravo) van PinkRoccade. Al snel bleek dat aan beide kanten (zowel aan werkgevers- als werknemerszijde) gecoordineerd werd op de uitkomst. Vandaar dat we in gezamenlijke onderhandelingen de afspraken hebben gemaakt. Besloten is dat gedurende 2005 de arbeidsvoorwaardenpakketten van de beide ondernemingen blijven bestaan. Over de belangrijkste onderdelen van de CAO, te weten loon, arbeidsongeschiktheid en pensioen zijn afspraken gemaakt. Hieronder treft u de belangrijkste afspraken aan:

Looptijd
De beide CAOs kennen een looptijd van 1 januari tot en met 31 december 2005.

Loon
Per 1 april 2005 worden de salarisklassen met 1% verhoogd. Vervolgens worden per dezelfde datum de salarissen structureel verhoogd met 1% bij normaal/goed functioneren, met 1,25% bij zeer goed functioneren en met 1,5% bij uitstekend functioneren.

Om in aanmerking te komen voor deze salarisverhoging, is een beoordeling nodig. Hiervoor geldt de meest recente beoordeling.

Voor PinkRoccade is deze verhoging op dit moment niet pensioengevend. Hij wordt het wel als de nieuwe pensioenregeling wordt ingevoerd.

Daarnaast ontvangen alle medewerkers die op 1 april 2005 in dienst zijn, een eenmalige uitkering van 0,25% van het jaarsalaris met een minimum van 50 euro bruto op basis van een fulltime dienstverband. De beide verhogingen worden zo mogelijk in mei uitbetaald.

Voor PinkRoccade geldt verder dat de nog bestaande onderschaligheid (onder het minimum van de salarisschaal) per 1 januari 2006 volledig wordt weggewerkt.

Arbeidsongeschiktheid
Hierover is een stevige discussie gevoerd met als uitgangspunt de afspraken zoals gemaakt in de Stichting van de Arbeid. Voor u betekent het dat gedurende het eerste ziektejaar het salaris blijft aangevuld tot 100%. De daaropvolgende 12 maanden wordt het salaris aangevuld tot 80%. De ingangsdatum is gesteld op 1 januari 2006. Verder zijn er nog wat separate afspraken gemaakt, zoals een aanvulling tot 100% voor terminaal zieke medewerkers, volledige pensioenopbouw gedurende de beide ziektejaren en als gedeeltelijk gewerkt wordt, wordt over het gewerkte deel 100% betaald.

Met betrekking tot de nieuwe wet WIA (vervanger van de WAO) is afgesproken dat in 2005 een onderzoek wordt uitgevoerd naar gevolgen en oplossingen van deze nieuwe wet.

Nieuwe CAO G-PR?
Het is de bedoeling om op hele korte termijn te komen tot 1 CAO voor de hele nieuwe onderneming. Uiteraard heeft dat nogal wat voeten in de aarde (harmonisatie van arbeidsvoorwaarden, nadenken over één (of twee) nieuwe pensioenregeling(en) etc. De streefdatum is 1 januari 2006, maar kwaliteit gaat voor snelheid.

Algeheel oordeel
De gemaakte afspraken doen naar onze mening recht aan de gevoerde onderhandelingen. De loonaanpassingen passen qua niveau prima in onze CAO-voorstellenbrief (verhoging van 1,25%). Wel is een nadelig punt dat er geen sprake is van een nog nader in te vullen beloningsmatrix. Hiervan is afgezien vanwege de relatief kleine percentages. Voordeel is de inzichtelijkheid en nadeel is dat de jonge, als uitstekend beoordeelde medewerkers minder hard stijgen dan voorheen.

Met betrekking tot arbeidsongeschiktheid zijn goede afspraken gemaakt. Gelet op deze punten, leggen wij het principe-akkoord met een positief advies voor.

Procedure
Voor zowel Getronics als PinkRoccade is een apart principe-akkoord afgesproken. Op intranet ( Synergy) kunt u de integrale tekst vinden. Voor PinkRoccade zijn tevens de Bravo-teksten met betrekking tot de harmonisatie opgenomen.

U kunt uw stem uitbrengen door middel van bijgevoegd stemformulier. Dat kan tot uiterlijk maandag 2 mei 12.00 uur. Daarna worden de uitgebrachte stemmen geteld.

Sociaal Plan definitief
De leden van alle betrokken vakbonden hebben ingestemd met het nieuwe Sociaal Plan. Dit betekent dat het Plan de beide oude Plannen bij Getronics en PinkRoccade vervangt met ingang van 1 april 2005.

We hebben nog de discussie gevoerd over de aantallen gedwongen ontslagen. Uiteindelijk is afgesproken dat we het getal 600 (fulltime arbeidsplaatsen) als harde bovengrens hanteren. Per kwartaal krijgen we een overzicht van de aantallen ontslagen.

Met betrekking tot de procedure van het tegelijkertijd aanzeggen van ontslag en werven van nieuwe medewerkers is afgesproken dat de voor ontslag voorgedragen medewerkers als eerste in aanmerking komen voor de openstaande vacatures. Mocht het in dit proces toch verkeerd (zijn) (ge)gaan, meld dat dan bij mij.

Vragen?
Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055 577 26 40) of per mail (w.burggraaf@cnvdibo.nl).