Waterschap Regge en Dinkel

25-04-2005 10:40

Persbericht: Baggerprojecten in gemeente Almelo van start. 25-04-2005
Almelo- Al jaren staat het baggeren van waterbodems binnen de bebouwde kom op een laag pitje. Mede dankzij subsidie van het ministerie van VROM staat het nu weer hoog op de agendas van gemeenten en waterschap. Tien Twentse gemeenten werken samen met waterschap Regge en Dinkel aan een omvangrijk baggerprogramma. In week 17 (25-29 april) wordt gestart met het baggeren van het Lateraalkanaal, watergang De Hagen en watergang de Oude Lolee tussen de wijken Rumerslanden en Markgraven in Almelo. De werkzaamheden kunnen tijdelijk enige overlast veroorzaken.

Waarom baggeren?
Wanneer het waterschap en gemeenten niet ingrijpen, slibben waterwegen dicht. Naarmate de hoeveelheid slib groeit, neemt de ruimte voor water af. Het afvoeren van water is daardoor moeilijker. Vooral wanneer er in korte tijd veel regen valt zorgt dat voor problemen, want als het water niet goed kan wegstromen is er kans op wateroverlast. Verder kan het slib soms ernstig verontreinigd zijn. Door de verontreinigde waterbodem te saneren, gaat de waterkwaliteit en met name de waterbodemkwaliteit omhoog. Baggeren is daarom noodzakelijk.

Aanleiding baggerprogramma
Het baggeren van waterbodems binnen de bebouwde kom stond bij veel gemeenten en het waterschap jarenlang op een laag pitje. Hierdoor is er een flinke achterstand ontstaan met als gevolg dat het beken en vijvers in het stedelijk gebied op veel plaatsen dichtslibben. Om de achterstandsproblemen op te lossen greep de Rijksoverheid in. Het ministerie van VROM kwam in 2002 met een subsidie voor het opstellen van gemeentelijke baggerplannen. Het ministerie van VROM betaalt met de speciale Subbied-subsidie eenmalig 33 % van de achterstallige baggerkosten in stedelijk gebied. Mede door deze subsidies en de ontstane achterstandsproblemen staat het baggeren van stadswateren weer hoog op de agenda van de Twentse gemeenten. In 2002 zijn de zogenaamde baggerplannen opgesteld en inmiddels zijn de baggerwerkzaamheden in volle gang.

Wat gaat er gebeuren?
In week 17 wordt gestart met het baggeren van het Lateraalkanaal, watergang De Hagen en de watergang Oude Lolee tussen de wijken Rumerslanden en Markgraven. De werkzaamheden duren circa vier maanden. De werkzaamheden zijn voorbereid en worden begeleid door Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud. De uitvoering gebeurt door aannemingsmaatschappij De Vries en van de Wiel. Het baggeren van de watergangen is voor omwonenden goed zichtbaar. De bagger wordt vanaf het water ontgraven en op een aantal plaatsen in vrachtauto's geladen. Hiermee wordt de bagger afgevoerd naar de haven, waar het wordt gelost in een beunschip. Deze brengt de bagger naar depot IJsselgrond in Kampen.

Tijdelijke overlast
Tijdens het baggeren kan in de omgeving van de te baggeren locaties tijdelijk enige overlast ontstaan. Het verkeer kan hinder ondervinden en er worden aangepaste verkeersmaatregelen genomen. Uiteraard doen het waterschap en de gemeente en er alles aan om dit te voorkomen, maar enige overlast kan helaas niet uitgesloten worden.

Volop kansen voor flora en fauna
In september 2005 worden de baggerprojecten in het Lateraalkanaal, watergang De Hagen en de watergang Oude Lolee tussen de Wijken Rumerslanden en Markgraven afgerond, met als resultaat schone watergangen met helder water en volop kansen voor flora en fauna om zich weer verder te ontwikkelen!