Socialistische Partij


Referendumwijzer is misleidend en onbruikbaar

25-04-2005 * De zogenaamd onafhankelijke referendumwijzer misleidt de twijfelende kiezer. Dit concludeert SP-Kamerlid Harry van Bommel na nadere bestudering van de test op de website Referendumwijzer.nl. "De voorstanders zijn zeer verheugd met deze kieswijzer en dat is logisch: zelfs tegenstanders als ikzelf worden richting het ja-kamp gemanipuleerd. Deze test is volstrekt onevenwichtig."

Harry van Bommel Van Bommel: "Enkele van de belangrijkste kritiekpunten van de tegenstanders - de passages over concurrentie en marktwerking en de gevolgen ervan voor de dienstverlenende sector - komt geheel niet aan de orde in de test. Voor deze essentiële kwesties hebben de opstellers van deze referendumwijzer blijkbaar een blinde vlek, want er is geen enkele vraag aan gewijd, terwijl dit voor veel kiezers doorslaggevende punten zijn. Dat kan niet."

"Er staat anderzijds ook een aantal goede dingen in deze Europese grondwet, stellingen die voor 100% door de SP en anderen uit het nee-kamp worden onderschreven. Maar de vraag of we voor het regelen van deze zaken een grondwet nodig hebben, komt bij deze referendumwijzer niet aan de orde."

"Neem een stelling als 'Elk lidstaat moet het recht hebben het lidmaatschap van de Europese Unie op te zeggen'. Hoewel de meeste tegenstanders vinden dat Nederland in de EU moet blijven, zullen zij het met deze stelling eens zijn. Maar als zij 'eens' drukken, worden ze gedirigeerd richting een stem vóór de grondwet, omdat uittreding hierin geregeld wordt. Alsof we nu niet de mogelijkheid hebben om eruit te stappen en de rest ons militair komt bezetten als we dat wel doen! Die grondwet hebben we daar echt niet voor nodig."

"Ook is een stelling 'De Europese Unie dient dierenwelzijn te waarborgen'. Als je daar 'ja' op zegt, wordt dat gezien als instemming met de grondwet, omdat hier een passage over is opgenomen. Maar in dezelfde grondwet staat ook dat lokale tradities en gebruiken worden beschermd, en daar vallen ook stierenvechten en palingknuppelen onder. Dat wordt niet meegewogen. Je kunt het dus met de stelling eens zijn, terwijl je de grondwet verwerpt vanwege de ruimte die wordt geboden aan traditionele vormen van dierenmishandeling. Toch wordt je door het eens te zijn met de stelling alweer bij het ja-kamp geschaard."

"De stelling 'De Europese Unie moet regelmatig overleg voeren met kerken' is evenmin onbruikbaar. Of je daar nu voor of tegen bent, daar heb je toch geen grondwet voor nodig? Dus je kunt vóór de stelling zijn, maar tégen het feit dat dit in de grondwet is opgenomen. Toch wordt je door beantwoording van deze vraag met 'eens' automatisch richting een 'ja' voor deze grondwet gestuurd."

De SP roept de kiezer met klem op om zich niet te laten leiden door deze onbruikbare referendumwijzer, omdat die de deelnemers onterecht leidt richting de conclusie dat ze achter deze grondwet staan. Het is veel verstandiger om de websites en brochures van zowel de voor- als tegenstanders te lezen, en zelf een afweging te maken.