Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nieuwegein/Lelystad, 25 april 2005

Gemeente Lelystad selecteert AM Wonen voor ontwikkeling Schouw-Oost

De gemeente Lelystad heeft AM Wonen geselecteerd voor de ontwikkeling van de eerste 130 woningen in Schouw-Oost. De totale ontwikkeling van Schouw-Oost omvat ruim 800 woningen, kantoren, een woonzorgcentrum en de aanleg van een park. Schouw-Oost is gelegen aan de rand van het centrum van Lelystad. Het totale investeringsvolume voor de eerste fase bedraagt 29 miljoen.

Op een locatie waar huurwoningen stonden, heeft na sloop van de gebouwen een ingrijpende asbestsanering plaatsgevonden. De locatie ligt sinds enige tijd braak. AM Wonen is gekozen na een selectie uit vier partijen voor de herontwikkeling van deze locatie vanwege haar integrale visie op het gebied. Met name de specificieke doelgroepenbenadering sprak de gemeente erg aan. Inmiddels is gestart met de uitwerking van het beeldkwaliteitplan voor de locatie. In de eerste fase van Schouw-Oost komt een gevarieerd programma met rijwoningen, patiowoningen, appartementen, twee-onder-één-kappers en vrijstaande woningen. In 2006 gaan de eerste woningen in verkoop. Naar verwachting wordt de eerste fase eind 2008 afgerond.

Wonen in de stijl van Dudok
In de uitgeschreven selectieprocedure was het geven van een aanzet tot een beeldkwaliteitplan voor de totale ontwikkeling van Schouw-Oost één van de opgaven. AM Wonen heeft de architectuur van Dudok (1884-1974) genomen als rode draad in de beeldkwaliteit voor het gebied. Deze architectuur kenmerkt zich onder meer door het gebruik van baksteen in een warme kleur. Daarnaast staan veiligheid en samenhang centraal in zijn architectuur. Om deze samenhang te waarborgen, wordt rekening gehouden met gebouwde erfafscheidingen en worden technische ruimten als trafohuisjes in dezelfde, herkenbare architectuurstijl uitgevoerd. AM werkt de aanzet tot het beeldkwaliteitplan in samenwerking met Inbo Architecten verder uit voor de eerste fase van 130 woningen.

Profiel AM
AM Wonen is een dochteronderneming van AM NV (voorheen Amstelland MDC), dat op Europese schaal actief is in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming (AMX Index Euronext Amsterdam), met een omzet van bijna 1,4 miljard en een nettoresultaat van 66 miljoen in 2004, heeft een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in voorbereiding en in uitvoering

in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië , Spanje, Portugal, Italië, Tsjechië, Hongarije, Polen en Turkije. Deze zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur. In Flevoland is AM Wonen ook actief met ontwikkelingen in Dronten (De Gilden) en Almere (Almere Poort). In Lelystad ontwikkelde AM Wonen eerder in De Landerijen.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht