Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 131

datum: 25 april 2005

Amersfoort niet door naar finale 'Schoonste Gemeente van Nederland'

Aanpak zwerfvuil in de stad gaat onverlet door!

Gemeente Amersfoort is niet door naar de finale van de wedstrijd 'Schoonste gemeente van Nederland'. Uit de 41 deelnemende gemeenten zijn 9 andere halve finalisten geselecteerd. In deze fase van de wedstrijd werd aan de hand van ruim 80 vragen het beleid doorgelicht. Ondanks het feit dat Amersfoort op alle onderdelen goed scoorde, is de gemeente op een 15e plek geëindigd. Belangrijkste reden is dat Amersfoort meer gericht is op daadkracht en minder op beleidsontwikkeling. In vergelijking met andere gemeenten scoorde Amersfoort hierdoor in verhouding net iets lager dan anderen.

Zwerfvuil blijft prioriteit hebben
De gemeente Amersfoort betreurt het dat de finale niet gehaald is, maar is tevreden met de uiteindelijke uitkomst. Een plaats veroveren bij de beste vijftig gemeenten was de doelstelling en deze is met het behalen van de 15e plek ruimschoots gehaald. Daarnaast zitten we midden in het campagnejaar Veilig op straat. Zwerfvuil is een van de thema's in deze campagne. Een schone stad draagt immers bij aan het gevoel van veiligheid. Er staan dit jaar nog diverse activiteiten gepland om het zwerfvuil in de stad te bestrijden. Deze activiteiten gaan natuurlijk door (deze week bezoekt de schoonmaakkaravaan de binnenstad) en bovendien ontstaan er momenteel allemaal initiatieven in de stad van mensen en organisaties die ook een bijdrage willen leveren aan een schoon Amersfoort. De gemeente juicht deze initiatieven toe en biedt ondersteuning waar dat mogelijk is.

Nederland Schoon
Stichting Nederland Schoon organiseert verschillende activiteiten om het zwerfafvalprobleem aan te pakken. Eén daarvan is de wedstrijd 'Schoonste Gemeente van Nederland'. De deelnemende gemeenten worden uitgedaagd om te laten zien hoe gemeente, bewoners en bedrijven samenwerken om de openbare ruimte schoon te maken én te houden. Zwerfafval is een van de speerpunten in de campagne Veilig op Straat.

Informatie: Simone de Jong, communicatieadviseur voor de afdeling Stedelijk Beheer, telefoon: 469 42 69, e-mail: s.dejong@amersfoort.nl.


---- --