Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Risico's van het nieuwe zorgstelsel Uitzenddatum: Ma. 25 april 2005, 20.30u
Verslaggeving: Yoka van Eck en Miranda Grit

Er komen grote veranderingen aan in de gezondheidszorg. Op 1 januari 2006 wordt de nieuwe zorgverzekeringswet ingevoerd: ziekenfonds en particuliere verzekeringen verdwijnen. In plaats daarvan komt er een basisverzekering voor iedereen. In Netwerk een reportage over de risicoâs van het nieuwe stelsel.

Basisverzekering
Als de Eerste Kamer in juni met het wetsvoorstel akkoord gaat, moet iedereen straks een basisverzekering afsluiten. Net als nu bij het ziekenfonds het geval is, stelt de overheid een wettelijk verzekerd standaardpakket samen. Dat pakket garandeert de belangrijkste zorg, bijvoorbeeld de huisarts. Voor extra zorg, zoals de tandarts, moeten mensen zich bijverzekeren.

Beste polissen
De hoogte van de premie van de basisverzekering wordt voor een volwassene ongeveer 1100 euro per jaar. Verzekeraars mogen niemand die zich voor een verzekering aanmeldt, weigeren. Op deze manier kunnen verzekerden kiezen voor de goedkoopste en beste polissen, is de verwachting.

Zorgtoeslag
Lage inkomens krijgen compensatie voor een deel van de betaalde premie, de zogenaamde zorgtoeslag. Volgens minister Hoogervorst van Volksgezondheid worden hiermee de negatieve gevolgen van het nieuwe ziektekostenstelsel opgevangen.

Zorgen
Ondanks alle positieve verwachtingen van de regering, zijn er zorgen bij de huisartsen. Zo vinden ze onder meer dat invoering van het nieuwe stelsel een enorme rompslomp met zich meebrengt. Ook merken ze dat de meeste patiënten geen idee hebben wat ze boven het hoofd hangt. Ook de topman van AGIS Zorgverzekeringen, een van de grootste zorgverzekeraars, waarschuwt voor een aantal risicoâs die het nieuwe stelsel met zich meebrengt.

Actie
In Netwerk een gesprek met Eelke van der Veen, topman van AGIS, patiënten en bezorgde huisartsen uit Twente. Vorige week voerden zij actie tegen de nieuwe zorgverzekeringswet.
Links:
Dossier zorgverzekeringswet (Ministerie VWS)
Zorg aan zet: informatie over de zorgverzekeringswet Vraag en antwoord over het nieuwe zorgstelsel
Huisartsen over de nieuwe wet
Website van AGIS