FNV Bouw


datum: 25-04-2005

Eén nieuwe CAO voor bouw&uta

Bouwplaats- en kantoorpersoneel in de bouw hebben een gezamenlijke nieuwe CAO. Vroegpensioen, een levensloopregeling met werkgeversbijdrage, CAO à la carte met inbouw van de vakantiebon, reisuren en reiskosten, loondoorbetaling bij ziekte en loonsverhoging maken deel uit van het principe-akkoord dat de vier bouwbonden en werkgeversorganisaties Bouwend Nederland en Conga van zondag 24 op maandag 25 april in Nieuwegein zijn overeengekomen. De nieuwe CAO bouw&uta loopt tot 31 maart 2007. Met zicht op het aflopen van het ultimatum van de bonden waren de afgelopen dagen informele gesprekken op gang gekomen; zondag in de loop van de dag kwamen de CAO-onderhandelaars voor het eerst formeel bijeen. De bonden blazen hun acties af.

DE HOOFDPUNTEN TOT 31 MAART 2007


* Loonsverbetering: 3,75 procent structureel plus 800 euro eenmalig waarin begrepen de automatische prijscompensatie, compensatie van de vakantiebon en van de stijging van de ziektekosten in 2004 en 2005. Voor bouw en uta gezamenlijk:

1 juli 2005 1,25 procent

1 januari 2006 1 procent

1 juli 2006 0,75 procent

1 januari 2007 0,75 procent
Bouw: op deze datums óók eenmalig 200 euro, 200 euro, 150 euro en 250 euro bruto. Uta: op 1 juli 2005 en op 1 januari 2006 telkens 0,5 procent eenmalig.


* Vroegpensioen
Bouw: uittreden na 40 jaar werken met 60 jaar mogelijk, tegen 70 procent van het middelloon. Dit door combinatie van een levensloopregeling met werkgeversbijdrage en het extra opbouwen en vervolgens naar voren halen van ouderdomspensioen. Deze regeling is een verbetering doordat bij overstap naar een andere bedrijfstak geen 'overgangsrechten' verloren gaan. Bijkomend voordeel voor werkgever en werknemer: geen ernstige schade voor het inkomen bij reïntegratie buiten de bedrijfstak. De seniorendagen blijven bestaan. Partijen stellen vast dat deze regeling 23 procent van de loonsom kost; werkgever en werknemer betalen allebei de helft van de meerkosten. Uta: vroegpensioenleeftijd van 62 jaar, ook na 40 jaar tegen 70 procent; ook mogelijkheid tot bijsparen via levensloop.


* Levensloopregeling
Er komt een levensloopregeling voor de gehele bedrijfstak met een individuele rekening voor elke werknemer. Bijzonder is dat voor het eerst werkgevers een structurele bijdrage betalen: 1 procent van de loonsom. Daarvoor leveren de werknemers 2 van hun huidige atv-dagen in, ter waarde van 0,8 procent.


* CAO à la carte
Het Vakantiefonds wordt omgebouwd tot een tijdspaarfonds, een bedrijfstaksysteem van 'CAO à la carte'. Daarin komen de sterke kanten van de vakantiebon terug. De werkgever stort voor elke werknemer per vier weken buiten het bedrijf 8 procent vakantietoeslag, bovenwettelijke vakantiedagen en een deel van de atv-dagen. Aan het eind van het jaar bepaalt de werknemer of en hoeveel van deze gelden hij fiscaal gunstig overhevelt naar zijn levensloopregeling. De rest krijgt hij in mei uitgekeerd. Zo blijft het 'spaarpotje' bestaan, al horen daar de 20 wettelijke vakantiedagen niet meer bij want die worden voortaan doorbetaald. De bouwvakker heeft hierdoor het jaar door een hoger netto loon. Ook het uta-personeel kan voor deelname in het tijdspaarfonds kiezen.


* Afspraken rond gezond werken en ziekte De nieuwe CAO kent een reeks afspraken over 'ziekte': van voorkómen tot en met reïntegreren en van een nieuwe aanvullende verzekering tot doorbetaling bij ziekte. In het eerste ziektejaar krijgen werknemers 100 procent; in het tweede 70 procent met 100 procent pensioenopbouw. Bij succesvolle reïntegratie in het tweede ziektejaar krijgen zij met terugwerkende kracht een bonus van 30 procent. Voor dat laatste kan de werkgever 2500 euro declareren bij het Aanvullingsfonds. Per 1 januari 2006 krijgen alle werknemers een gratis 'bouwpakket': een aanvullende ziektekostenpolis toegesneden op het werken in de bouw, dus onder meer met fysiotherapie. In de 'à la carteregeling' krijgt elke werknemer verder drie dagen voor 'kort verzuim': zowel bruiloften als artsbezoek. Deze dagen kan de werknemer ook inzetten wanneer de werkgever besluit bij de tweede of derde ziekmelding een wachtdag in te houden. Kampt uta-personeel met te hoge werkdruk, dan kan nu structureel een beroep worden gedaan op daadwerkelijke hulp. Verder wordt er werk gemaakt van loopbaanbeleid, zowel voor betere carrièrekansen als ter voorkoming van voortijdige uitval.


* Arbeidstijden
De langdurige discussie over arbeidstijden hebben partijen langs diverse wegen opgelost. Het nieuwe systeem van 'CAO à la carte' nodigt werknemers uit om zo nu en dan een roostervrije dag door te werken; dat levert de werkgever meer productiviteit. Bovendien kan hij werknemers gedurende maximaal 26 weken verplichten tot ten hoogste 3 uur overwerk, maar wel tegen de gebruikelijke toeslagen. Heeft de werknemer meer dan 39 van deze overuren, dan worden deze direct afgerekend, met de toeslagen erbij. De werknemer kan ze ook op zijn persoonlijke à la carte-rekening zetten. Van de uren minder dan 39 kan de werkgever ruim van te voren dagen aanwijzen dat de werknemer niet werkt, omdat er op dat moment weinig werk is. De toeslagen tellen dan ook als 'tijd voor tijd'. Zolang er dit soort uren op de lat staan, mag de werkgever deze werknemers niet ontslaan en ook geen externe krachten inhuren.


* Reiskosten en reisuren
De chauffeurstoeslag wordt verhoogd als compensatie voor de fiscale belasting van de vergoeding. Voortaan wordt uitgegaan van de 'snelste route'. Verder blijft de reisurentabel dezelfde, behalve dat voor afstanden boven de 105 km enkele reis de werkelijke reistijd geldt.


* Voor leden van de bonden
Leden van de bonden kunnen hun vakbondscontributie voortaan fiscaal gunstig met hun brutoloon laten verrekenen.


* Garantiefonds
Bij onwerkbaar weer blijft op de werkgever de verplichting rusten om het loon door te betalen. Hoe en wanneer werknemers het werk kunnen staken bij slecht weer, wordt nog duidelijker omschreven. Werkgevers willen bedrijven stimuleren tot doorwerkmaatregelen. Stapsgewijs gaat daarom het Risicofonds verdwijnen, maar pas als werknemers aanspraak kunnen maken op een 'garantiefonds' voor loondoorbetaling bij vorstverlet. Dit fonds verhaalt het uitgekeerde bedrag op de onwillige werkgever.


*Naleving CAO
Bonden en werkgevers hebben een gezamenlijk project afgesproken om de naleving van de CAO te bevorderen. Daar wordt twee miljoen in gestopt.


* Stuurgroep
Er komt een comité van CAO-partijen dat een gezamenlijke visie op de arbeidsverhoudingen in de bouw ontwikkelt: ook om te voorkomen dat er voortdurend teveel 'op de CAO-tafel terechtkomt'.