Ingezonden persbericht


Microsoft verhoogt de maximumsnelheid met 64-bit Edities van Windows Server 2003 en Windows XP Professional

Brede industriesteun voor nieuwe versies van Windows-besturingssysteem

Schiphol-Rijk, 25 april 2004 - Organisaties en gebruikers zijn voortdurend op zoek naar manieren om de prestaties van computersystemen verder te verhogen. Vooral in zakelijke omgevingen neemt de werklast toe en zit de huidige 32-bits architectuur aan zijn limiet, waardoor de verdere uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten wordt geremd. Deze klanten kunnen nu verder groeien, dankzij de nieuwe 64-bit Edities van Windows Server 2003 en Windows XP Professional, die Microsoft vandaag lanceert. Deze nieuwe edities zorgen ervoor dat de maximumsnelheid van informatiesystemen op een betaalbare manier verder opgeschroefd kan worden.

De besturingssystemen Windows Server 2003 x64 Editions en Windows XP Professional x64 Edition zijn vandaag door Microsoft Chairman en Chief Software Architect Bill Gates geïntroduceerd tijdens de 14e jaarlijkse Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC). De nieuwe edities representeren een belangrijke stap voorwaarts, omdat klanten hiermee de beschikking krijgen over een krachtig en betaalbaar besturingssysteem waarop gemakkelijk zowel de nieuwe 64-bits als de huidige 32-bits toepassingen op topsnelheid draaien.

1985-2005: 20 jaar Windows
De lancering van Windows x64 Editions markeert tevens de start van het derde decennium waarin Windows ervoor zorgt dat mensen op geheel nieuwe manieren kunnen werken, leven en ontspannen. Sinds de introductie van Windows 1.0 in het najaar van 1985, heeft de PC zich ontwikkeld van een apparaat voor één taak tegelijk dat vooral technische enthousiastelingen aansprak, tot een compleet systeem voor productiviteit en ontspanning, voor mensen van alle leeftijden, zowel thuis als op kantoor*.

Dankzij de voortschrijdende evolutie van de microprocessor - van 16-bits naar 32-bits en nu naar 64-bits, dat tegen het eind van 2006 de standaard zal zijn voor zowel clients als servers - kan de industrie de markt voorzien van nog geavanceerdere mogelijkheden en kunnen nieuwe uitdagingen worden aangegaan.

De volgende versie van Windows, met de codenaam 'Longhorn', zal nog beter profiteren van 64-bit technologie, bijvoorbeeld om systemen beter te beveiligen en het gebruikers nog gemakkelijker te maken.

Windows x64 zorgt voor tastbare prestatieverbeteringen De eerste gebruikers van Windows Server 2003 x64 Editions zien aanzienlijke prestatieverbeteringen bij databasetoepassingen en andere data-intensieve applicaties. Zo kan de x64-versie van Windows Server 2003 Terminal Services 170 procent meer gebruikers per server bedienen dan zijn 32-bits voorganger**.

"De lancering van Windows Server 64x Editions is het startschot voor de race naar 64-bit automatisering," zegt Nathan Brokwood, hoofdanalist bij Insight 64. "Wanneer 64-bit versies van Windows eenmaal breed beschikbaar zijn, zullen al snel infrastructuurtoepassingen en andere grootschalige applicaties overstappen op 64-bits. Ik verwacht dat tegen het eind van 2006 Windows Server 2003 x64 Editions het standaard besturingssysteem zal zijn voor het merendeel van de nieuwe Windows Server-systemen."

Klanten met Windows XP Professional x64 Edition zien vergelijkbare verbeteringen, vooral bij toepassingsgebieden zoals het creëren van digitale content, technische en wetenschappelijke toepassingen en bij het ontwikkelen van geavanceerde games. Voor deze doelgroep betekent x64 Windows dat zij maximaal 32x zoveel fysiek geheugen en maximaal 1.000x zo veel virtueel geheugen kunnen gebruiken. Hierdoor kunnen ze enorme hoeveelheden data verwerken, zonder dat deze opgedeeld hoeven te worden in kleinere stukken.

Brede steun vanuit de industrie
Bij het ontwikkelen van Windows Server 2003 x64 Editions en Windows XP Professional x64 Edition heeft Microsoft nauw samengewerkt met tal van industriepartners, onder wie diverse chipleveranciers en hardware¬producenten. De nieuwe besturingssystemen draaien op 64-bit Intel Xeon en Intel Pentium 4 processors, alsmede op AMD Opteron processors en AMD Athlon 64 processors. Voor klanten die het uiterste zoeken qua prestaties, betrouwbaarheid en schaalbaarheid voor grootschalige databases, business intelligence, enterprise resource planning en verticale applicaties, blijft Windows Server 2003 voor Intel Itanium-systemen het beste platform.

Partners uit ieder marktsegment hebben hun ondersteuning aangekondigd voor het Windows x64-platform, zowel op de server als op de desktop. De komende maanden zullen er meer dan 400 applicaties verschijnen die het Windows x64-platform ondersteunen.

Tot de softwarepartners die applicaties voor het Windows x64-platform hebben ontwikkeld of hiermee bezig zijn, behoren Adobe, Avid Softimage, BMC Software Inc., Cakewalk, Citrix Systems Inc., CommVault Systems Inc., Computer Associates International Inc., DHI Water and Environment, Ericom Software, IBM Corp., McAfee Inc., NewTek Inc., Oracle Corp., Parametric Technology Corp., Softimage Co., een dochteronderneming van Avid Technology Inc., Symantec Corp., UGS, en VERITAS Software Corp.

Voorbeelden van computerleveranciers die systemen zullen aanbieden waarop Windows XP Professional x64 Edition en Windows Server 2003 x64 Editions draaien, zijn Acer Inc., Alienware Corp., Dell, Fujitsu Computer Systems Corp., Fujitsu Siemens Computers, Hitachi Ltd., HP, IBM, NEC Corp. en Unisys Corp.

Daarnaast zijn er tal van leveranciers van hardware en randapparaten die Windows XP Professional x64 Edition and Windows Server 2003 X64 Editions ondersteunen, waaronder Broadcom, Brother, Canon, Epson, Lexmark Marvell, Neterion, Nvidia, Ricoh, Samsung, Wacom, Xerox en Zoran.

SQL Server geoptimaliseerd voor x64
Klanten en partners kunnen al snel profiteren van hogere prestaties en schaalbaarheid, dankzij SQL Server 2000 Service Pack 4. Dit service pack voorziet SQL Server 2000 van ondersteuning voor AMD Opteron processors en Intel 64-bit Xeon processors. Dankzij deze extra functionaliteit kunnen klanten hun 32-bit oplossingen probleemloos draaien op 64-bit architectuur. Op deze manier kunnen bedrijven blijven profiteren van hun bestaande investeringen, terwijl ze klaar zijn voor verdere groei in de toekomst zonder de complexe softwaremigraties die over het algemeen gepaard gaan met het upgraden naar een nieuwe hardwarearchitectuur.

SQL Server 2005, dat in de tweede helft van dit jaar verwacht wordt, zal ook beschikken over ondersteuning voor AMD Opteron en Intel 64-bit Xeon processors, zodat gebruikers tegelijkertijd kunnen profiteren van krachtige 32- en 64-bit technologie.

Prijzen en beschikbaarheid
De prijzen van Windows Server 2003 x64 Editions en Windows XP Professional X64 Edition zijn gelijk aan die van de vergelijkbare 32-bit versies. Beide producten zijn vanaf vandaag leverbaar. Meer informatie is te vinden op www.microsoft.com/windowsserver2003/howtobuy/licensing/pricing.mspx.

Daarnaast komen klanten met een geldige 32-bit versie van Windows met x64 hardware in aanmerking om deze versie om te ruilen voor een x64-versie. Klanten met een volumelicentie kunnen dit doen via hun media kits. Klanten die Windows hebben aangeschaft via een OEM of een systeembouwer, kunnen de nieuwe software via het Technology Advancement Program krijgen. Meer informatie over dit programma is te vinden op www.microsoft.com/windowsserver2003/64bit/x64/upgrade.mspx.


*