Gemeente Heerde

Gemeente Heerde

Persbericht

Onderwerp: Extra commissievergadering in Wapenveld over nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning

De Heerder raadscommissie Samenlevingszaken houdt dinsdag 26 april een extra vergadering in Wapenveld. Het gaat om een informatieve vergadering over de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in de gemeente Heerde.

Deze vergadering is openbaar en vindt vanwege de te verwachten opkomst plaats in 't Spyker in Wapenveld. De vergadering begint om 19.30 uur. Er zijn diverse instellingen en organisaties uitgenodigd, maar ook alle andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Wat is de bedoeling van de nieuwe wet?
De Wmo gaat waarschijnlijk in op 1 januari 2006. Deze nieuwe, landelijke wet vervangt dan onder meer de Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten en onderdelen van de Algemene wet bijzondere ziektekosten. Dat alles is bedoeld om burgers zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, actief deel te laten nemen en te laten bijdragen aan de maatschappij.

Rol van de gemeente

Daarnaast is het uiteraard erg belangrijk om de zorg in de toekomst betaalbaar en uitvoerbaar te houden. De gemeente, die verantwoordelijk is voor de toegang tot de diverse voorzieningen én voor de financiering, moet hiervoor de juiste voorwaarden scheppen.

De opzet van de Wmo is om mensen met lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen te ondersteunen bij hun zelfredzaamheid en maatschappelijke activiteiten. Naast de eigen verantwoordelijkheid van de burger en de overheid, ligt er een belangrijke verantwoordelijkheid bij het 'maatschappelijk middenveld'. Dit gaat om bijvoorbeeld mantelzorgers en vrijwilligers, oftewel de maatschappelijke verbanden die gericht zijn op samenwerking , elkaar ondersteunen en elkaar de nodige hulp verschaffen.

Evenwichtige verdeling

De Wmo streeft naar een evenwichtige en realistische verdeling van de verantwoordelijkheden tussen mensen met beperkingen, hun naaste omgeving, en de overheid. Want het lukt de overheid niet om als enige deze maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Dit komt mede door de toenemende vergrijzing en de vermaatschappelijking van de zorg.

Als kaderwet geeft de Wmo in hoofdlijnen aan wat de gemeente moet regelen. Zo zijn er negen zogeheten prestatievelden benoemd en moet een beleidsnota worden opgesteld. Verder neemt de gemeente de regiefunctie op zich op het gebied van wonen, zorg en welzijn.


---