Gemeente Utrecht

Perspresentatie programma vrede van utrecht 2005

Uitnodiging

De besturen van gemeente en provincie Utrecht nodigen u uit voor de presentatie van het Vrede van Utrecht jaarprogramma 2005: dinsdag 26 april a.s. om 15.30 uur in Paushuize, Kromme Nieuwe Gracht 49 in Utrecht.

Vrede van Utrecht werd in april 2004 door Gemeente en Provincie Utrecht gelanceerd als een meerjarig cultureel samenwerkingsproject dat zijn hoogtepunt gaat vinden in 2013. Het is dan driehonderd jaar geleden dat de ondertekening van de Vrede van Utrecht plaatsvond, een belangrijk moment in de geschiedenis van Europa. Het programma biedt ruimte voor investeringen in de culturele en cultuurhistorische infrastructuur en voor nieuwe activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Voor het programma 2005 hebben stad en provincie beide een bedrag van 850.000 euro beschikbaar gesteld. Aanvullende budgetten komen van het rijk, diverse fondsen en culturele instellingen.

Het programma 2005 is samengesteld onder leiding van Henk Scholten, directeur van de Utrechtse Stadsschouwburg, die op verzoek van gemeente en provincie in 2005 en 2006 optreedt als intendant van de Vrede van Utrecht. Rode draad van het programma 2005 is de relatie tussen cultuur en actuele maatschappelijke thema's als migratie, vrede en veiligheid, duurzaamheid en de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen. Met deze maatschappelijke oriëntatie onderscheidt de Vrede van Utrecht zich van andere culturele programma's. Veel activiteiten vinden plaats op bijzondere (historische) locaties. Wij verwachten met het programma niet alleen in Utrecht, maar ook landelijk en op verschillende onderdelen internationaal de aandacht te kunnen trekken. Tijdens de presentatie op 26 april zullen wij u daarover graag informeren. Ook zullen diverse programmasamenstellers en vertegenwoordigers van deelnemende culturele organisaties aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden. Onder hen Han Bakker en Maria Hjlavajova (samenstellers juniprogramma) en vertegenwoordigers van Centraal Museum, Pastoe, Dogtroep en anderen.

Programma 26 april

15.30: inleidingen door mevrouw A. Kamp, gedeputeerde en de heer T. Gispen, wethouder.

15.50: korte uiteenzetting over de betekenis van de Vrede van Utrecht toen en nu door de Utrechtse historicus R. de Bruin.

16.05: presentatie van het jaarprogramma 2005 door H. Scholten, intendant Vrede van Utrecht.

16.30: afronding en informeel gedeelte.

Wij verzoeken u uw aanwezigheid voor 22 april te bevestigen per e-mail aan Linda Engels, linda.vredevanutrecht@gmail.com, of telefonisch via: 030- 230 3862 of 06-28386998.

Graag ontmoeten wij u op 26 april.

A. Kamp T. Gispen

Namens de provincie Utrecht Namens de gemeente Utrecht
-----------------------

---- --