Ingezonden persbericht


(20 april 2005 - Bericht van Steungroep Onkruit)

P E R S B E R I C H T

Onkruit in aktie tegen militaire wapenbeurs ITEC

Amsterdam, 20 april 2005 -
De anti-militarische aktiegroep Onkruit roept op tot akties rond de komst van de militaire beurs ITEC, die van 26 tot en met 28 april plaats zal vinden in de RAI in Amsterdam. Zelf gaf Omkruit het voorbeeld met drie akties bij bedrijven die werken aan militaire produktie of onderzoek: NLR (Amsterdam), Dutch Space (Leiden) en Folsom (Amersfoort).

In de nacht van zondag 17 op maandag 18 april voerde Onkruit kleine akties uit. Bij de vestigingen van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (Anthony Fokkerweg 2, Amsterdam), Dutch Space (Newtonweg 1, Leiden) en Folsom Research (Chromiumweg 111) werden sloten
dichtgelijmd, bovendien werden de gebouwen opgesierd met leuzen tegen wapenhandel en tegen ITEC. Alle drie de bedrijven nemen deel aan de militaire beurs ITEC, die van 26 tot en met 28 april plaats zal vinden in de RAI in Amsterdam.

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium houdt zich voor een belangrijk deel bezig met onderzoek, ontwikkeling en simulatie voor militaire doeleinden. Zo is het NLR ondermeer betrokken bij de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF), de beoogde opvolger van de F16.

Dutch Space is eveneens betrokken bij de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter en daarnaast doet het bedrijf oa in militaire simulatieapparatuur, engineering missile systemen en observatietechnologie zoals GAM Guided Artillerie Munitions.

Folsom Research is onderdeel van het grote Belgische it-bedrijf Barco, dat ondermeer wapenonderdelen aan de Amerikaanse krijgsmacht levert. In Belgi� wordt al jarenlang aktie gevoerd tegen de militaire onderdelen van Barco.

ITEC is een grote internationale militaire beurs, die zich voornamelijk richt op oorlogssimulatie-apparatuur. Oorlogssimulatie vormt een onmisbaar onderdeel van het militaire apparaat en van oorlogsvoorbereiding. De ITEC is dan ook niet wezenlijk anders of minder erg dan een beurs waar echte wapens aan te pas komen. Tot een aantal jaar geleden vond de ITEC in Den Haag plaats, maar consequent aktie voeren heeft de beurs daar verjaagd. Ook nu staan er allerlei akties in de planning tegen de ITEC in Amsterdam.

Onkruit keert zich, net als vele andere organisaties en individuen, met kracht tegen wapenhandel en militaire beurzen. Wapenhandelaren verdienen grof geld aan de dood of verminking van talloze mensen. Mede dankzij hen worden oorlogen, andere gewelddadige conflicten en situaties van onderdrukking in stand gehouden.

Bovendien kunnen de enorme bedragen die omgaan in de wapenhandel veel beter gebruikt worden voor zaken als armoedebestrijding en ontwikkelingssamenwerking. Volgens de Ontwikkelingsorganisatie van de VN (UNDP) zullen de Millennium Doelstellingen - gericht op het elimineren van extreme armoede - niet gehaald worden als de
bewapeningsuitgaven niet worden beperkt.

-------

Noten voor de pers



Ingezonden persbericht