LEI

22-04-2005

Wat is de rol van de groene groepen?

Vertegenwoordigers van overheden, burgers en marktpartijen werken in steeds meer plattelandsgebieden samen aan regionale oplossingen voor plattelandsproblemen. Bekende voorbeelden zijn de reconstructieprojecten op de zandgronden, nationale landschappen en LEADER-projecten. Ook vertegenwoordigers van provinciale milieufederaties en lokale en regionale natuur- en milieugroepen nemen deel aan deze regionale onderhandelingsprocessen. Maar over het effect van hun inbreng zijn ze ongerust. Zo staan ze vaak tegenover goed georganiseerde economische en landbouwbelangen en missen de vaardigheden voor een effectieve inbreng.

De onvrede over hun invloed op gebiedsprocessen was aanleiding voor de Stichting Natuur en Milieu om Alterra en LEI te vragen de rol en effectiviteit van groene groepen in een geïntegreerd gebiedsgericht beleid (GGB) te onderzoeken. Ook het Ministerie van LNV was geïnteresseerd in dit vraagstuk en financierde het onderzoek. De juiste strategieën, competenties en houdingen zijn belangrijke succesfactoren voor een effectief optreden. De conclusie van het rapport is dat groene vertegenwoordigers niet alleen moeten houden van de natuur maar ook van mensen!

Het rapport Op weg naar nieuwe koppelingen. De rol van natuur- en milieuorganisaties in gebiedsgerichte processen is bij Alterra beschikbaar. Meer informatie bij drs. Jolanda van den Berg (tel.: 070-3358165; e-mail: jolanda.vandenberg@wur.nl) en bij dr.ir. Froukje Boonstra van Alterra (tel.: 0317-477788; e-mail: froukje.boonstra@wur.nl).