Politie Gelderland-Zuid

Politie ondersteunt veiligheidscontrole op school Kesteren

Kesteren 26-04-2005 - (05)

Vandaag, dinsdag 26 april, vond op de Groenschool in Kesteren een veiligheidscontrole plaats. Door zes politieagenten en drie medewerkers van de school zijn 320 kluisjes en tassen van leerlingen gecontroleerd. De controle was gericht op wapens en drugs. Tijdens de controle zijn geen wapens en drugs aangetroffen. Een mooi resultaat. Deze veiligheidscontrole is een onderdeel van het pilot-project "Veiligheid Op School".

Pilot-project
Op maandag 10 januari 2005 startte politieteam Neder-Betuwe samen met de Groenschool Kesteren en Bureau Halt dit pilot-project door de ondertekening van een convenant. De doelstelling van het project is tweeledig. Enerzijds de bestaande veiligheid en het welzijn van leerlingen, medewerkers en bezoekers van de Groenschool verder te verbeteren. Anderzijds te komen tot een aanpak waar een grote preventieve werking vanuit gaat.

De aanleiding tot de start van het project is met name de veranderende maatschappij en voorvallen die zich de afgelopen jaren binnen Nederlandse scholen hebben voorgedaan. De Groenschool werd geconfronteerd met enkele situaties waarin de wet werd overtreden. Vooral incidenten buiten de school waren de aanleiding actiever als voorheen met de veiligheid van de leerlingen bezig te gaan. Groenschool Kesteren voelt zich ook buiten de lestijden medeverantwoordelijk voor de veiligheid van de leerlingen. Door nauwe samenwerking tussen de school en politie kan daar daadwerkelijk invulling aan gegeven worden. Uit een enquête, gehouden onder de leerlingen, blijkt dat zij zich binnen school veilig voelen. Incidenten loste de school, in het verleden, altijd zelf op door pedagogische begeleiding of straf op te leggen. Nu is het zo dat er meer duidelijkheid is. Wat op straat niet mag, mag ook niet in de school.

Acties
Om de veiligheid op de Groenschool te verbeteren zijn, bij de start van het project, een aantal acties ondernomen. Zo zijn de bestaande schoolregels opnieuw bekeken. Er zijn nieuwe veiligheidsregels toegevoegd. Overtredingen van de veiligheidsregels worden gemeld bij de politie. De politie handelt de zaak af. Dit maakt het voor de school mogelijk overtreders te begeleiden zonder de vertrouwensband te schaden. Ook is een "politiespreekuur" ingesteld. Eens in de twee weken heeft de politie op dinsdag een spreekuur op de school. Dit spreekuur is bedoeld voor leerlingen, medewerkers en ouders. Tijdens dit spreekuur worden vragen gesteld, adviezen gegeven en kan aangifte worden gedaan.

Ervaringen
De ervaringen in de vier maanden dat het project draait, zijn positief. Het aantal aangiftes van vernielingen rond de omgeving van de school zijn gedaald. Medewerkers en leerlingen van de school zijn gewend aan het wekelijkse bezoek van een politieagent. De drempel om de agent aan te spreken is laag. Dit resulteert in grotere bereidheid om aangifte te doen. In ruim tien gevallen is aangifte gedaan. Het betreft aangiftes van onder andere diefstal en vernieling in en rond de school. Deze zaken zijn direct door de politie opgepakt en afgehandeld. Een tiental scholieren heeft zich hiervoor bij Justitie of Halt verantwoord.