Ingezonden persbericht


Persbericht - 26 april 2005

'Stilte rond kindermoorden werkt niet'

AMSTERDAM, 26 april - De mediastilte die politie en justitie rond kindermoorden betrachten, werkt niet. Dat zeggen deskundigen deze week in Elsevier. Naar aanleiding van het gezinsdrama in Zoetermeer pleiten zij juist voor meer openheid in berichtgeving over meervoudige kinderdoding.

Psycholoog Dolph Kohnstamm en therapeut Else-Marie van den Eerenbeemt hekelen de zwijgzaamheid van politie en justitie. In 1997, na een golf van kindermoorden, is afgesproken weinig informatie naar buiten te brengen. Dat zou 'besmettelijk' zijn en leiden tot meer van dergelijke gevallen. Volgens beide deskundigen wakkert zwijgzaamheid de angst juist aan.

'Nu krijgen mensen het idee dat zoiets iedereen kan gebeuren, en dat is echt niet zo,' zegt Van den Eerenbeemt. Kohnstamm denkt dat de onrust onder de bevolking minder wordt als de motieven van de dader bekend zijn.

Uit cijfers van Elsevier blijkt verder dat de afgelopen tien jaar bij meervoudige kindermoordzaken veertig kinderen door hun ouder(s) zijn omgebracht.

Noot voor journalisten:
De volledige tekst van het interview is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.