Ingezonden persbericht


Amersfoort, 26 april 2005

VWS laat wachtlijst jeugd-ggz oplopen tot 25.000 kinderen Door foutieve aannames heeft VWS in het kader van de Wet op de Jeugdzorg een te groot gedeelte van het budget van de jeugd-ggz overgeheveld naar de bureaus jeugdzorg. Het gaat om geld dat bestemd is voor diagnostiek. De jeugd-ggz is hierdoor halverwege 2005 door haar budget heen. Hierdoor dreigen in de tweede helft van dit jaar 25.000 kinderen op de wachtlijst te komen.

In het kader van de Wet op de Jeugdzorg nemen de bureaus jeugdzorg per 1 januari 2005 taken op het gebied van diagnostiek over van de jeugd-ggz. Daarom is in opdracht van VWS ¤ 25 mln. - d.w.z. de helft - van het diagnostiekbudget voor de jeugd-ggz overgeheveld naar de bureaus jeugdzorg. Aan de budgetoverheveling ligt de gedachte ten grondslag dat driekwart van de kinderen die bij de jeugd-ggz terecht komen door de bureaus jeugdzorg worden doorverwezen en een kwart door de huisarts. In werkelijkheid ligt die verhouding precies omgekeerd. Dit is van belang omdat de jeugd-ggz bij een kind dat via de huisarts binnenkomt veel meer diagnostiek moet verrichten dan bij een kind dat via de bureaus jeugdzorg binnenkomt. Verder veronderstelt VWS dat de bureaus jeugdzorg alle activiteiten op het gebied van diagnostiek kunnen uitvoeren. In werkelijkheid is voor elke behandeling diagnostiek vanuit de jeugd-ggz nodig. De situatie is nu zo dat de jeugd-ggz met een gehalveerd budget dezelfde hoeveelheid diagnostiek verricht als voor 1 januari 2005. Het probleem wordt nog ernstiger doordat het aantal kinderen dat wordt aangemeld voor jeugd-ggz in vergelijking met vorig jaar met 8% is toegenomen.

Naar verwachting heeft de jeugd-ggz begin juni 2005 geen budget meer om diagnostiek te verrichten. Het onvermijdelijke gevolg hiervan is het ontstaan van wachtlijsten, die in de tweede helft van 2005 kunnen oplopen tot 25.000 kinderen. VWS erkent het probleem maar neemt geen maatregelen.


---