Algemene Rekenkamer

Algemene Rekenkamer

- 21 april 2005 -

Beloning van hogere ambenaren bij het Rijk

Op dinsdag 26 april 2005 publiceert de Algemene Rekenkamer het rapport Beloning van hogere ambtenaren van het Rijk. De Algemene Rekenkamer heeft op verzoek van de minister van BZK onderzoek gedaan naar de beloning van hogere rijksambtenaren. Daarbij heeft zij zich gericht op de 1501 rijksambtenaren die benoemd zijn in salarisschaal 16 en hoger (tussen ¤ 4845,- en ¤ 7778,- bruto per maand). Naast de aanstelling en het salaris heeft de Algemene Rekenkamer naar toe(s)lagen en specifieke regelingen, representatiekosten en onkostendeclaraties gekeken. Het verlenen van ontslag en de daarvoor gebruikte vertrekregelingen is nu niet onderzocht.

Dit onderzoek heeft de volgende voorgeschiedenis:

* Op 19 mei 2004 constateerde de Algemene Rekenkamer dat bij het Ministerie van OCW tekortkomingen waren in de personeelsadministratie van hogere ambtenaren;
* Op 9 september 2004 publiceerde de Algemene Rekenkamer het rapport Personele uitgaven aan hoge ambtenaren van het Ministerie van OCW. Belangrijkste conclusie hiervan was dat OCW onzorgvuldig was met personeelsdossiers van topambtenaren;
* In opdracht van de ministerraad voerden de departementale accountantsdiensten onderzoek uit naar de bezoldiging van het hogere personeel in 2003 en de eerste 5 maanden van 2004. Op 13 oktober 2004 stuurde de minister van BZK de resultaten naar de Tweede Kamer en verzocht hij de Algemene Rekenkamer, namens het kabinet, nader onderzoek te doen. Dit onderzoek wordt nu gepubliceerd.

De pers kan exemplaren van de rapporten en de bijbehorende persberichten op 26 april vanaf 11.00 uur ophalen aan het Lange Voorhout 8 in Den Haag. Zoals gebruikelijk kan niet over de rapporten worden bericht totdat de Algemene Rekenkamer ze aan de Tweede Kamer heeft gepresenteerd. Het embargo duurt daarom tot 17.00 uur.