FloraHolland


Weekbericht FloraHolland: week 16

FLORAHOLLAND (26 april 2005) - Snijbloemen / Week 16 is een week die in vergelijking met dezelfde week in 2004 één veildag meer had. Vorig jaar viel 2e Paasdag in week 16 en dit jaar hebben we Pasen al een aantal weken achter de rug. Een goede vergelijking over aanvoer en prijsvorming is hierdoor niet goed te maken. De aanvoer lag ten opzichte van week 15 dit jaar op een vergelijkbaar niveau. De gemiddelde prijs lag wel hoger dan in week 15. Lag de gemiddelde prijs van alle snijbloemen bij FloraHolland in week 15 nog op 0,14, vorige week steeg de gemiddelde prijs naar bijna 0,18. In vergelijking met week 16 vorig jaar ligt de gemiddelde prijs van de snijbloemen ook 0,03 hoger dit jaar.

Op productniveau zijn de volgende resultaten behaald: De gemiddelde prijs van de Troschrysanten daalde bij een aanvoerstijging van bijna 1 miljoen stuks met 0,01 en kwam in week 16 uit op 0,18.
Er werden in week 16 bijna 500.000 stuks minder grootbloemige rozen aangevoerd bij FloraHolland., hierdoor steeg de gemiddelde prijs met 0,06 en kwam uit op 0,27.
Bij een gelijkblijvende aanvoer van dubbele Lisianthus ten opzichte van de week ervoor (week 15) steeg de gemiddelde prijs met 0,07 en kwam uit op 0,58. De aanvoer van enkelbloemige Lisianthus steeg met 150.000 stuks. De gemiddelde prijs had hierdoor niet te lijden en kwam 0,03 hoger uit dan de week ervoor ( 0,43).
De aanvoer van Tulpen neemt nu hard af, in week 16 werden er 6 miljoen stuks minder aangevoerd dan in week 15. De gemiddelde prijs kwam uit op 0,08.
Vrijdag werd op vestiging Rijnsburg de pilot gestart met de aanvoer van Gypsophila in dozen. De prijsvorming op de eerste dag was goed. De komende maanden wordt er in de pilot gekeken of er draagvlak is bij kopers om Gypsophila op deze manier in de markt te zetten.

Planten
De afgelopen week steeg de aanvoer bij FloraHolland van zowel kamerplanten als tuinplanten flink met respectievelijk ruim 21 procent en bijna 41 procent. Deze stijging is toe te schrijven aan het mooie weer, maar natuurlijk ook aan de aanloop voor Moederdag.

Er kwamen overigens iets minder kamerplanten voor de klok (-2 procent), maar juist veel meer via het Bemiddelingsbureau (48 procent). Via het Bemiddelingsbureau werd ruim 8,6 miljoen omzet genoteerd, ruim 45 procent meer dan de week ervoor. De gemiddelde prijs gaf een lichte daling te zien van 1,5 procent. Daarentegen zorgden de iets mindere aantallen voor de klok wel voor een forse prijsstijging, gemiddeld namelijk ruim 14 procent.

Bij de tuinplanten werd bij zowel Bemiddelingsbureau als klok meer verhandeld, respectievelijk 57 en 18 procent meer stuks. Bij het Bemiddelingsbureau kwam de gemiddelde prijs uit op 0,79. Dat is qua prijs wel wat lager dan vorig jaar, maar qua producten niet geheel vergelijkbaar. De gemiddelde prijs van de producten bij klok steeg bij dit afzetinstrument van 0,53 naar 0,57.


---