Gemeente Hoorn


Proef met terrasboten in zomerseizoen

Persbericht d.d.: 19 april 2005

Het College en B en W wil bij wijze van proef in de zomerseizoenen van 2005 en 2006 in het Hoornse havenkwartier terrasboten toestaan. Op woensdag 27 april presenteren de wethouders Hansen en Helling de beleidsvoornemens aan de bewoners en eigenaren/gebruikers van bedrijfspanden in het havenkwartier. B en W zullen aan de hand van de reacties op de plannen en reacties van andere belanghebbenden een definitief besluit over de proef nemen.

Terrasboten kunnen in de ogen van het college een positieve bijdrage leveren aan het verblijfsklimaat en de levendigheid in het havenkwartier. Aan de andere kant moet rekening worden gehouden met de woonfunctie en het historische karakter dat het gebied nu eenmaal heeft. Vijf locaties zijn onderzocht op de mogelijkheden:
* Appelhaven/Bierkade

* Vismarkt

* Korenmarkt

* Nieuwendam

* de binnenhaven ter hoogte van de Veermanskade en 't Hoofd

De keuze van deze locaties houdt verband met het uitgangspunt dat een terrasboot in de directe nabijheid van het `dienende' horecabedrijf moet liggen. Daarnaast is gelet op de afmetingen van het grachtenstelsel in relatie tot de afmeting van de terrasboten. Doorvaart van andere vaartuigen moet gegarandeerd zijn. Toetsing aan deze criteria heeft geleid tot de selectie van drie locaties, namelijk:

* Appelhaven

* Bierkade

* Korenmarkt

Overigens moeten de terrasboten zelf ook aan een aantal eisen voldoen, zoals de verschijningsvorm, de inrichting en exploitatie van het terras en de veiligheid. Daarnaast zullen B en W voorschriften ter bescherming van het woon- en leefklimaat en het historische karakter van het omliggende gebied opnemen in de vergunningen die nodig zijn voor het innemen van een ligplaats en de exploitatie van het terras.
---