Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG succesvol bij vereenvoudiging rsu

De verantwoording van de uitkering in het kader van de tijdelijke Regeling Specifieke Uitkering Jeugdgezondheidszorg (RSU JGZ) wordt aangepast. Dat heeft staatssecretaris Ross Van Dorp in een brief van 21 april de gemeenten laten weten. Zij heeft besloten tot de aanpassing na overleg met de VNG, de Raad voor de financiële verhoudingen, en de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT).

De VNG drong bij de staatssecretaris al langere tijd aan op vereenvoudiging van de regeling, zoals ook beschreven staat in de code interbestuurlijke verhoudingen. Door de aanpassing die de staatssecretaris nu voorstelt gebeurt dat ook. Met ingang van de verantwoording over het jaar 2004, wordt er geen bestuursverklaring voorzien van een accountantsverklaring van de gemeenten meer verlangd over de besteding van de uitkering. De administratieve belasting verbonden aan de RSU wordt hierdoor belangrijk beperkt.

De staatssecretaris heeft daarbij aangegeven geen herverdeling te willen van de RSU over de gemeenten vooruitlopend op de evaluatie in 2006, iets wat door een aantal gemeenten is gevraagd. Gemeenten kunnen door het besluit wel in samenwerkingsverbanden werken om de verdelingseffecten tussen de gemeenten te nivelleren.

Volgens de staatssecretaris biedt het democratisch gecontroleerde verantwoording- en controleproces in het kader van de gemeentelijke rekening voldoende waarborgen om zekerheid over de besteding van de RSU JGZ middelen te verkrijgen. Daarbij moet worden aangesloten op het Besluit comptabiliteitsvoorschriften 2004, waarbij is bepaald dat de begroting ingericht moet worden naar een nieuwe functionele indeling. Voor het uniformdeel geldt functierubriek 715 en voor het maatwerkdeel functierubriek 716.

In de brief van staatssecretaris wordt tot slot aangegeven dat wat betreft de verantwoording over 2003 de kosten van het uniform- en het maatwerkdeel alsmede gezamenlijke verantwoording van regios zal worden geaccepteerd.