FNV


Nieuwe migranten krijgen weinig sociale zekerheid

Oudere migranten hebben straks geen recht meer op het sociaal minimum, aldus het kabinet. De FNV protesteert, zo meldt FNV e-Magazine van 27 april.

De FNV heeft in een brief aan de Tweede Kamer geprotesteerd tegen de plannen van staatssecretaris Van Hoof om nieuwe migranten de bijzondere bijstand te ontzeggen.

Migranten die in het midden van hun arbeidsleven naar Nederland komen, kunnen nu op hun 65e een beroep doen op bijzondere bijstand, omdat zij geen volledige AOW ontvangen. Daar wil de staatssecretaris van af.

Nederland probeert zowel aan de onder- als de bovenkant migranten binnen te halen, maar we willen ze geen rechten geven, vat FNV-bestuurder Ton Heerts de plannen kort samen.

Dat geldt zowel voor productiewerk als voor de kennismigranten. Ze zijn welkom, maar moeten niet zeuren. Daar komt het ongeveer op neer. Wij vinden dat ongezond streng. We moeten het wel fatsoenlijk houden.

De FNV stelt in haar brief: Het niet aanvullen tot het sociaal minimum voor ouderen die een AOW-hiaat hebben, is in strijd met het karakter van de bijstand als vangnet en in strijd met het uitgangspunt dat iedereen in Nederland tenminste recht heeft op een inkomen op het sociaal minimum.

Heerts wijst erop dat het migratiebeleid op dit moment al strak is. Als Van Hoof zijn zin krijgt, moeten nieuwe migranten straks aan de grens laten zien dat ze geld genoeg hebben om zich in de AOW in te kopen. Dat is wel erg krampachtig.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis. Verder in dit nummer: Rotterdamse ID'ers de straat op; Tevreden over bouw-CAO; en Parttime werken beter voor 330.000 huishoudens.

Open FNV e-Magazine

Neem een gratis abonnement


27 april 2005
FNV e-Magazine 27 april 2005.htm