Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Willem Vis ontwerpt historische penning voor jubileum Beatrix

Gedeelte van opbrengst bestemd voor de Nederlandse Hartstichting

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Willem Vis, de bekende munt- en penningontwerper, heeft voor het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix op eigen initiatief een zogenoemde schroefdaalder ontworpen. Daarmee is het terug van weggeweest. Deze doosjes, gemaakt van munten of penningen, werden voor het laatst een eeuw geleden gemaakt. Plaatjes of munten met politieke of persoonlijke gebeurtenissen vormden vaak de inhoud.

Omschrijving van 'schroefdaalder - Beatrix 25 jaar Koningin der Nederlanden' Het deksel van het bronzen doosje toont een recent portret van de vorstin met hoed, speels verwerkt in de cirkel.
Op de keerzijde van het doosje is haar wapen aangebracht: schild en kroon op de voorgrond, omgeven door eikenbladeren die staan voor kracht, duurzaamheid, waarheid en dapperheid en met lauwertakken die huldiging, eerbaarheid, zuiverheid en ingetogenheid symboliseren. Willem Vis: ,,Zo omsluit de penning als het ware het Koninklijk Huis van Hare Majesteit en de taak die zij gedurende 25 jaar heeft vervuld."

Inhoud van het doosje
De schroefdaalder is gevuld met drie dunne zilveren penningen die gravures tonen van de paleizen van Beatrix: haar werkpaleis Noordeinde, haar residentie Huis ten Bosch en het Koninklijk Paleis in Amsterdam voor officiële plechtigheden. Op de keerzijde van elke penning is de B gegraveerd met daar doorheen een tak van oranjeappels en de jaartallen die het jubileum markeren. De bekende Belgische meestergraveur Paul Huybrechts heeft de gravures ontworpen en uitgevoerd.

De geschiedenis
De schroefdaalder is in de 16e eeuw ontstaan in Zuid-Duitsland. Het doosje (Schraubtaler in het Duits) werd van één of twee daalders gemaakt en van schroefdraad voorzien. Ook in andere Europese landen werd het doosje, behalve van daalders ook gemaakt van andere munten en penningen, populair. Schraubtaler werden vaak gevuld met ronde plaatjes. De afbeeldingen hadden meestal politieke of persoonlijke gebeurtenissen als onderwerp. Vooral de Reformatie, de oorlogen van Frederik II van Pruisen en de Napoleontische tijd waren populair.

Willem Vis
Toeval of niet, Willem Vis viert dit jaar zijn 45-jarige jubileum als medailleur. In 1960 maakte hij zijn eerste penning, voor de Floriade. Het historische doosje, dat open- en dichtgedraaid kan worden zal E295,- gaan kosten en wordt uitgegeven in een gelimiteerd aantal van 2500 exemplaren door Het Nederlandsche Muntenhuis, antwoordnummer 11120, 1000 PD Amsterdam. Van elk verkocht exemplaar worden 10 Euro's geschonken aan de Nederlandse Hartstichting "Door omstandigheden ben ik nogal betrokken bij het werk van deze stichting" aldus Willem Vis.



Ingezonden persbericht