Dienstenbond CNV

Onderhandelingen over het Sociaal Plan Marsh van start
27-04-2005

Afgelopen maandag 25 april 05 hebben de gezamenlijke vakorganisaties een gesprek met de directie van uw bedrijf gehad. Daarbij was een delegatie van de OR aanwezig. Er is door uw directie toelichting gegeven over de voorgenomen reorganisatie en de mogelijke personele consequenties daarvan. Kort gezegd komt het erop neer dat;
* de organisatie zich gaat richten op de grote klanten en voor de kleinere klanten naar een oplossing buiten de deur wordt gezocht;
* de organisatie een efficiencyslag wil maken;
* de facilitaire dienstverlening wordt uitbesteed;
* ICT-diensten in een ruimer verband worden samengevoegd;
* De "overhead" analoog aan die veranderingen zal worden aangepast.

Zoals gebruikelijk is, wordt een adviesaanvraag omrent de voorgenomen reorganisatie (herstructurering) bij de ondernemingsraad van Marsh Nederland (OR) neergelegd, hetgeen reeds is gebeurd. De OR gaat in de komende tijd zich buigen om bewuste reorganisatie nauwkeurig door te nemen c.q. (eventueel met behulp van deskundigen) te beoordelen. Uiteindelijk dient de OR hierover een advies te geven. Hierbij is van belang om die voorgenomen reorganisatie en alle daarin gemaakte keuzes kritisch tegen het licht te houden en daar waar nodig alternatieven daarvoor te overwegen. Zolang geen positief advies van de OR ten grondslag ligt, mag uw directie op geen enkele wijze uitvoering geven aan (een deel van) de voorgenomen reorganisatie. Bij een eventueel negatief advies van de OR is de zaak wat gecompliceerder.

Bewuste reorganisatie zal tot gevolg hebben dat in slechts een tijdsbestek van de komende 12 á 15 maanden ±100 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen, hetgeen overeenkomt met bijna 25% van het huidige personeelsbestand. De CNV Dienstenbond en de andere vakorganisaties hebben zich gemeld voor het afsluiten van een sociaal plan. Dat sociaal plan dient de sociale gevolgen voor de door bewuste reorganisatie getroffen werknemers voor zover mogelijk op te vangen. Daar worden onder meer regelingen overeengekomen en afspraken gemaakt met betrekking tot bijvoorbeeld, geen gedwongen ontslagen, bemiddelen van werk naar werk, aanvullingsregelingen, schadeloosstelling. Voor CNV Dienstenbond staat vast dat de werknemer op geen enkele wijze het kind van die reorganisatie mag worden. De aangekondigde reorganisatie, afgezien van de vraag of er rechtvaardiging voor is, is overigens de keuze van Marsh geweest. Marsh beoogt hiermee een efficiencyslag dan wel een betere toekomst voor het bedrijf te realiseren, hetgeen als investering kan worden gezien. De rekening dient dan ook bij de werkgever neergelegd te worden.

Voor vrijdag 29 april as. is een overleg tussen de gezamenlijke vakbonden en uw OR gepland. Het is essentieel in dat soort reorganisatieprocessen om in nauw contact te blijven met de OR. Op 12 mei as. starten de feitelijke onderhandelingen over het Sociaal Plan. Marsh heeft aangegeven dat het Sociaal Plan dat eind vorig jaar is toegepast daarbij uitgangspunt is. Ook de gezamenlijke vakorganisaties zullen een voorstel voor het Sociaal Plan ontwikkelen dat recht doet aan de belangen en wensen van onze leden. In dit verband en ter goede voorbereiding houden wij, vakbonden, een tweetal vergaderingen als volgt:

Donderdag 28 april as. om 16.00 uur in het gebouw van Marsh te AMSTERDAM op de 10de verdieping

Dinsdag 10 mei a.s. om 16.00 uur in het gebouw van Marsh te ROTTERDAM op het opleidingslokaal.

Wij hopen dat zoveel mogelijk leden aanwezig kunnen zijn op deze bijeenkomsten. Uw niet georganiseerde collega is trouwens ook van Harte Welkom.

Echter, is de CNV Dienstenbond helaas verhinderd om op de tweetal vergaderingen aanwezig te zijn. Onze collegas van andere bonden zullen dan ons vertegenwoordigen. Wel is de CNV Dienstenbond aanwezig bij het echte werk, te weten de onderhandelingen over het Sociaal Plan. Daarnaast vindt een poortactie morgen in Amsterdam, analoog aan de afgelopen maandagochtend gehouden actie, plaats om dit onderwerp goed onder aandacht te brengen bij alle werknemers. Op die dag spreekt CNV Dienstenbond ook hierover met de voorzitter van uw OR.

Nog even dit:
Gelet op het feit dat wij als CNV Dienstenbond relatief weinig leden hebben bij uw bedrijf Marsh Nederland, is het voor ons moeilijk om voor u een grote rol van betekenis te kunnen vervullen en het beste resultaat te kunnen behalen. Het is van belang dat wij over een brede achterban moeten beschikken die ons van nuttige informatie, adviezen en wensen kunnen voorzien. Indien u het belangrijk vindt dat de CNV Dienstenbond naast uw persoonlijke belangen ook uw collectieve belangen bij Marsh Nederland optimaal moet gaan behartigen, zijn er meer leden nodig. Samen staan wij zeker sterker. Help uzelf en ons en wordt nu lid.

Bij vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met bestuurder Ahmed Kansouh op telefoonnummer 010 265 11 11 of per e-mail a.kansouh@cnvdibo.nl