VVD



Nieuws

27 apr 2005 - Van Baalen: Pechtold, zwak in
Leiden, zwak in Den Haag

VVD-woordvoerder Hans van Baalen vindt het onbegrijpelijk dat minister Alexander Pechtold niet bereid is de lijst van subsidietoekenningen door de Onafhankelijke Referendumcommissie op integriteit te screenen. Volgens de minister van Bestuurlijke Vernieuwing is dat strijdig met de onafhankelijkheid van de Referendumcommissie.

Van Baalen vindt dat een zwak en ondeugdelijk argument. Belastinggeld mag nooit bij verdachte organisaties, die de democratische rechtsstaat bestrijden, geweld gebruiken en tot geweld oproepen, terechtkomen. De regering kan organisaties als het Leidse Eurodusnie screenen en de Referedumcommissie informeren. De commissie kan zich dan niet vrijpleiten en zich beroepen op het ontbreken van kennis over Eurodusnie cs. Het staat haar dan vrij om op basis van de feiten de subsidie terug te trekken. Een en ander staat de onafhankelijkheid van deze commissie niet in de weg.

Hans van Baalen concludeert dat Pechtold als wethouder van Leiden al medeverantwoordelijk was voor de slappe houding tegenover Eurodusnie, dat door de gemeente Leiden, ondanks door aandringen vanuit de gemeenteraad, in een kraakpand werd en wordt gedoogd. "Slap in Leiden betekent, helaas, ook slap in Den Haag" aldus Hans van Baalen. Van Baalen zoekt het hogerop en zal vragen aan premier Balkenende stellen.

27 april 2005