Gemeente Almere

Rondvaart Almere

Vanaf zondag 24 april start Museum De Paviljoens in Almere met dagtochten langs de vijf beroemde landschapskunstwerken in Flevoland. Bekijk De Groene Kathedraal van Marinus Boezem en werken van Piet Slegers en de internationaal bekende kunstenaars Daniel Libeskind, Richard Serra en Robert Morris. De busexcursie, die wordt begeleid door een deskundige gids, duurt de hele dag en vindt iedere zondag plaats tot en met oktober 2005.

De excursie langs de landschapskunstwerken vindt plaats in het kader van SITUATIES / Laboratorium Flevoland. Dit project bestaat uit presentaties en activiteiten in en buiten het museum en stelt kunstwerken centraal die reflecteren op de identiteit van Flevoland.

Pelgrimstocht door tijd en ruimte

Land Art is eind jaren zestig in de Verenigde Staten ontstaan en overgewaaid naar Nederland. Landschapskunst wordt in de vrije natuur aangelegd. Met aarde, water en zand grijpt de kunstenaar in het landschap in. De werken ademen allemaal rust en ruimte. Ze brengen de bezoekers in contact met de contemplatieve, volgens sommigen zelfs spirituele, kwaliteit die overeenkomt met eeuwenoude monumenten als Stonehenge of Chitzén Itzá in Mexico.

Unieke concentratie landschapskunst

Geen plek ter wereld waar zoveel landschapskunst dicht bij elkaar te bezoeken valt als in Flevoland. Toch blijkt dat veel mensen er niet toe komen de werken op eigen gelegenheid te bezoeken. Door de tocht die Museum De Paviljoens organiseert komen mensen vaak voor het eerst in aanraking met landschapskunst en met de provincie Flevoland. Veel mensen raken in de ban van deze bijzondere kunstwerken in het landschap.

Programma

Tijdens de tocht, die per luxe bus plaatsvindt, hoort de deelnemer het verhaal achter de landschapskunst en is er ruim de tijd om de vijf werken te ervaren.

09.45 uur - Ontvangst Museum De Paviljoens (ontworpen door de architecten Robbrecht en Daem) met koffie/thee en cake, gelegenheid tot bezoek van de tentoonstelling SITUATIES / Laboratorium Flevoland


- Bezoek aan Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind (de architect van het nieuwe WTC in New York) en het Observatorium van Robert Morris


- Lunch in Natuurpark Lelystad, van Stichting Flevo-landschap


- Bezoek aan Aardzee van Piet Slegers en Sea Level van Richard Serra in Zeewolde, alsmede aan paviljoen De Verbeelding (ontworpen door architect René van Zuuk)


- Bezoek aan De groene Kathedraal van Marinus Boezem

17.00 uur Aankomst bij Museum De Paviljoens, einde dagtocht

De prijs voor deze volledig verzorgde dagtocht is 45,- per persoon. Reserveren via 036 - 5450400 en via communicatie@depaviljoens.nl

"Wat deze kunstwerken nog een extra dimensie geeft" zo schreef Emeritus hoogleraar Evert van Uitert (UVA) " is het feit dat ze staan in een ander, 'groot kunstwerk', al is het dan in een wat andere betekenis van het woord 'kunst'. Ook de bossen, plassen, stranden en zelfs de natuurgebieden in Flevoland zijn door mensenhanden gemaakt". (Uit: Kunstschrift 2003, nr. 4).