Provincie Drenthe

Ook scoren in 2de helft GS maken nadere keuzes voor laatste twee jaar collegeperiode

Assen, 27 april 2005
Persberichtnummer 05-068

Net als in de eerste twee jaar van deze collegeperiode willen gedeputeerde staten (GS) in de 2de helft resultaten boeken voor de Drentse samenleving. Alle inspanningen zijn hierop gericht, zo staat in de Voorjaarsnota die vandaag in het provinciehuis is gepresenteerd aan leden van provinciale staten en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Tegelijkertijd is de website www.detweedehelft.drenthe.nl geopend, waarop belangstellenden de uitvoering van het collegeprogramma kunnen volgen. Het PvdA-VVD-college van GS ligt goed op koers met de uitvoering van het beleidsprogramma Werk maken in een veilig en sociaal Drenthe 2003 2007. Halverwege de rit zijn de bereikte resultaten in beeld gebracht en zijn nadere keuzes gemaakt voor de resterende twee jaar. Zo zijn agendas opgesteld voor de Drentse steden Assen, Emmen, Hoogeveen, Meppel en Coevorden én voor het plattelandsgebied. Hierin staan de prioriteiten die GS stellen voor de korte en langere termijn. Nader overleg met de betrokken partijen vindt plaats. Nieuwe ambities zijn de aanpassing van de N34 tussen Gieten en De Punt, meer inzet op de terreinen van duurzaamheid, milieu en energie, evenals verbetering van de luchtkwaliteit. Om in de komende twee jaar nog beter te kunnen presteren, gaat de provincie nauwer samenwerken met gemeenten, waterschappen en andere partners.

In de komende twee jaar ligt het accent op de uitvoering van het collegeprogramma. Centraal hierin blijft het scheppen van meer werkgelegenheid. Uit de provinciale werkgelegenheidsenquête blijkt, dat het aantal fulltime arbeidsplaatsen met bijna 500 is toegenomen. In de periode 2005 -2007 is voor de stedelijke gebieden 7 miljoen beschikbaar naast de financiële middelen die al in bestaande begrotingsposten zijn opgenomen. Ten behoeve van het landelijk gebied kan jaarlijks 5,3 miljoen worden uitgegeven, terwijl voor werk, onderwijs en kennisinfrastructuur in de rest van deze collegeperiode nog 5 miljoen is gereserveerd.
Eerder is al afgesproken, dat tot en met 2010 in totaal 99 miljoen kan worden geïnvesteerd in de bereikbaarheid.

De provincie Drenthe heeft over 2004 enkele meevallers aan de inkomstenkant, zo blijkt uit de gepresenteerde cijfers over het jaar 2004. Dit resulteert in een rekeningoverschot van bijna 4,2 miljoen. De meevallers zijn voor een belangrijk deel het gevolg van een hogere dividenduitkering van Essent, meer opbrengst van de motorrijtuigenbelasting en een hogere uitkering uit het provinciefonds. Ook lagere lasten voor afvalpreventie en minder rentetoevoeging voor reserves en voorzieningen droegen bij aan de meevaller.
VVD-gedeputeerde en portefeuillehouder Financiën Sipke Swierstra waarschuwt echter tegen een euforische stemming. Om het noodzakelijke beleid de komende jaren te kunnen uitvoeren, is een groot deel van de financiële ruimte nodig. Hij wijst daarbij onder andere op extra inzet voor landinrichting, een Drentse bijdrage aan de verdubbeling van de N33, mede-financiering van de strategische SNN-agenda, onderwijs, kennisinfrastructuur, inspanningen rond stedelijke ontwikkeling in Drenthe en energiebesparende maatregelen in het provinciehuis.

Op 18 mei aanstaande bespreken provinciale staten de Voorjaarsnota tijdens de algemene beschouwingen. De uitkomsten zijn richtinggevend voor het opstellen van de begroting 2006, waarin de projecten meer in detail staan beschreven met daarbij de benodigde financiële middelen.
* Zie ook de bijlage bij dit persbericht *


* Hiervoor heeft u Acrobat Reader (8,6 MB) nodig. Klik hier om Acrobat Reader te downloaden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl