Het Nederlandse Rode Kruis

27 april 2005
Tsunamihulpverlening gaat wederopbouwfase in

Bij de distributie van de hulpgoederen speelt het lokale Rode Kruis een grote rol

Arthur Molenaar werkt bij de tsunamidesk van het Nederlandse Rode Kruis. Bij de besteding van het geld is het van het grootste belang dat we het Nederlandse publiek duidelijk maken waar het geld aan wordt besteed. En vooral, dat het goed terechtkomt! Op deze website publiceren we daarom regelmatig sitraps (situatierapporten), waarin iedereen dit kan lezen. Klik hier om de sitraps te lezen.

In totaal 31 miljoen te besteden
Het Nederlandse Rode Kruis heeft in totaal bijna 31 miljoen euro beschikbaar voor de hulpverlening na de tsunami. Daarvan komt ongeveer 28,5 miljoen via Giro 555. De resterende 2,5 miljoen komt uit eigen middelen en een bijdrage van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In totaal heeft het Nederlandse Rode Kruis nu bijna 11 miljoen euro uitgegeven aan noodhulp. Het bedrag is voornamelijk besteed aan vluchten en scheepsladingen met hulpgoederen, lokale aankoop van goederen, personele inzet en financiële bijdragen aan het hulpprogramma van het Internationale Rode Kruis.

De hulpverlening uit verschillende landen wordt gecoördineerd door het internationale Rode Kruis

De 20 miljoen die over is wordt besteed aan de wederopbouw in Sri Lanka en Indonesië. In Sri Lanka richt het Nederlandse Rode Kruis zich op herstel van de visserij en huizenbouw. Ook wordt het Srilankaanse Rode Kruis getraind om toekomstige rampen het hoofd te bieden. In Indonesië richt het Nederlandse Rode Kruis zich op huizenbouw en op gezondheidzorg, met name gericht op HIV/Aids. Ook in dit programma is het versterken van de Rode Kruis-vereniging op Indonesië een belangrijk onderdeel. Arthur: "Het feit dat we samenwerken met de lokale verenigingen en onze kennis aan hen overdragen is natuurlijk één van de sterkste punten van het Rode Kruis.

Grote verantwoordelijkheid
De plannen van het Nederlandse Rode Kruis maken deel uit van een actieplan van het Internationale Rode Kruis voor wederopbouw- en ontwikkelingsactiviteiten in twaalf van de door de tsunami getroffen landen. In totaal is een budget van maar liefst 1,4 miljard beschikbaar. Het geld zal tussen 2005 en 2010 worden uitgegeven. Arthur: Het is heel veel geld ja, en dus een grote verantwoordelijkheid. Het moet zorgvuldig gebeuren. Het internationale Rode Kruis coördineert de hulpverlening van alle nationale verenigingen én zorgt voor afstemming met andere hulporganisaties.

Meer informatie:

* Hulpverlening na de tsunamiramp door het Rode Kruis