Landelijke Studenten Vakbond


Studenten zijn weer de dupe van de kabinetsplannen

De collegezalen zitten overvol, de medezeggenschap is al ver aan banden gelegd. Het kabinet wil dat Nederland een kenniseconomie is, begeisterde studenten en een betere kwaliteit van onderwijs. De plannen van Rutte zullen dit echter niet waarmaken.
1. Voldoende tijd om te studeren Studenten mogen niet gedwongen worden om in 5,5 jaar af te studeren, of anders 4500 collegegeld te betalen. Het invoeren van de plannen zal de kwaliteit van onderwijs niet ten goede komen. De toegankelijkheid van het hoger onderwijs zal in het gedrang komen; studenten kunnen niet meer kiezen, maar juist minder! Het wordt bijna onmogelijk om een bestuur of vereniging naast je studie te doen, of een tweede studie, bijvoorbeeld een master na je hbo-opleiding. Leerrechten komen de kwaliteit van onderwijs niet ten goede; het is slechts een verkapte bezuiniging.

2. Voldoende geld voor voldoende kwaliteit Kabinet: put your money where your mouth isAls het kabinet echt een kenniseconomie wil en echt beter kwaliteit van onderwijs wil, moet ze daar ook in investeren. Het water staat de instellingen aan de lippen. Voor betere studiebegeleiding, kleinere colleges en meer docenten is simpelweg geld nodig. Niet alleen geld voor onderzoek maar juist geld voor onderwijs

3. Maximale medezeggenschap Studenten zijn geen consumenten van onderwijs, maar kunnen daadwerkelijk bijdragen aan de kwaliteit ervan. Als het kabinet haar zin krijgt, wordt deze mogelijkheid echter afgeschaft, door het inperken van de inspraak. Dit mag niet gebeuren!

LSVb, ISO en LKvV willen kwalitatief hoogwaardig en toegankelijk onderwijs. Op 27 april worden de nieuwe plannen besproken in de Tweede Kamer. Daarom gaan we naar Den Haag, om de kamer te laten weten wat we willen!