Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Gedecoreerden vrijdag live op Nederland 2

Burgemeester Sittard-Geleen reikt 31 kinderlintjes uit

Sittard-Geleen, 25-4-2005 - Bij gelegenheid van Koninginnedag reikt burgemeester Wim Dijkstra ook dit jaar weer de kinderlintjes uit. De gemeente grijpt deze gelegenheid aan om kinderen in het zonnetje te zetten die op een bijzondere, soms hele eigen manier op vrijwillige basis hulp bieden aan anderen. Alle basisscholen binnen de gemeente zijn aangeschreven om leerlingen voor te dragen die zich op zeer speciale wijze inzetten voor de medemens of de gemeenschap.

Dit jaar gaan de kinderlintjes naar Yefim Scheerder van Jenaplanschool De Vlieger. Toen Yefim hoorde van de Tsunamiramp zette hij nog voor dat er landelijk acties werden georganiseerd zelf een actie op touw. Hij verkocht zelf gebakken koekjes, haalde met deze actie bijna 300 euro op en stortte de opbrengst op giro 555. Mike van Daal van de St. Catharinaschool, eveneens getroffen door het nieuws over de zeebeving, haalde samen met een vriendje bijna 300 euro in de buurt op. De school vulde het bedrag aan tot 940 euro en stortte het totaal op giro 555. Alle 26 kinderen uit groep 8 van de openbare basisschool Aan de Meule krijgen een kinderlintje. De klas heeft een vriendenkring gevormd rond medeleerlinge Ricky. Ricky heeft het Down Syndroom en volgt mede dankzij de inzet van al haar medeleerlingen het regulier onderwijs. Op basis van een rooster werkten de kinderen op toerbeurt met Ricky samen. Bijvoorbeeld bij het maken van een spreekbeurt, of samen fietsen naar de gymles. Het motto van de vriendenkring is 'samen dingen doen'. Tot deze vriendenkring hoorden tot voor kort nog drie leerlingen: Yentl Hochstenbach, Remy van Mierlo en Teuntje Gevers. De kinderen zijn inmiddels verhuisd of doorgestroomd naar het voortgezet onderwijs. Zij zijn vele jaren dusdanig bij het vriendenkringproject betrokken geweest, dat ook zij een kinderlintje hebben verdiend.

TV-uitzending

De gedecoreerde kinderen vertrekken aanstaande vrijdag op uitnodiging van de NCRV met een speciale bus naar Hilversum. 's Avonds zijn zij te gast in het tv-programma De Lintjesregen dat tussen 19.00 en 20.10 uur live wordt uitgezonden op Nederland 2. Daphne Bunskoek interviewt mensen die bij gelegenheid van Koninginnedag een lintje hebben gekregen. Vanwege het initiatief van de gemeente Sittard-Geleen betreffende de uitreiking van kinderlintjes zijn alle 31 gedecoreerde kinderen uit onze gemeente uitgenodigd in het programma.

Met Koninginnedag krijgen mensen die zich langdurig op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij een Koninklijke onderscheiding. Het gemeentebestuur van Sittard-Geleen hecht groot belang aan vrijwilligerswerk en wil graag investeren in de jeugd. Met de uitreiking van kinderlintjes stimuleert het gemeentebestuur de jeugd om deel te nemen aan vrijwilligerswerk.