Partij van de Arbeid


Den Haag, 27 april 2005


Bijdrage van Peter van Heemst (PvdA) aan het Algemeen Overleg over de EU en terrorisme


Voorzitter,


Het is nuttig dat we vandaag kunnen ingaan op een aantal zaken die in internationaal spelen in de strijd tegen terrorisme.
Wat de PvdA betreft gaan we dat periodiek doen. Want een succesvolle aanpak staat of valt met de inzet via de VN, de EU of rechtstreeks met andere landen. Dat is 90% van het werk. Onze nationale inspanning zorgt voor de resterende 10%.
Ik ga allereerst in op de brief van de minister over de teruggestuurde KLM vlucht. Want die brief is een goede illustratie van hoe het wat ons betreft NIET moet.
Het eerste dat in de brief opvalt is dat de minister van Justitie zich heel erg klein maakt. Het is volgens hem een zaak die vrijwel volledig de VS en de KLM aangaat.
De PvdA vindt van niet.

* de Nederlandse regering heeft belang bij een vlotte afwikkeling van passagiers op Schiphol.
* de Nederlandse regering hoort op te komen voor de belangen van haar burgers als het gaat om onterechte plaatsing op de No Fly List
* de Nederlandse regering wil het terrorisme bestrijden en zal zich dus de vraag moeten stellen of de namen op die List ook niet geweerd moeten worden op en/of boven Nederlands grondgebied of het grondgebied van de EU
* de Nederlandse regering moet zich ervoor inspannen dat bondgenoten op voet van gelijkheid met elkaar omgaan.
Graag een reactie van de minister op deze vier punten. Hij moet zich niet piepklein maken. Hij moet opkomen voor heel vanzelfsprekende belangen van Nederland en van Nederlandse burgers.
Ik wil de minister zes vragen stellen over deze intrigerende affaire.
* Waarom heeft de KLM ervoor gekozen terug te vliegen naar Nederland en niet te landen in Canada?
* Zijn de regels om gedupeerde passagiers schadeloos te stellen in de ogen van de minister toereikend?
* Waarom zegt de minister tegen de Kamer dat de twee "verdachte" passagiers direct zijn teruggestuurd via Amsterdam en Londen naar Saoedi Arabie, terwijl ze volgens Newsweek in werkelijkheid na aankomst in Londen weer zijn terug gestuurd naar Amsterdam en vandaar zijn teruggestuurd naar S-A? Heeft de minister de Kamer willens en wetens op het verkeerde been willen zetten? Wat is hier aan de hand?
* Wat is er met die twee personen gedaan tijdens hun verblijf in Amsterdam? Zijn ze wel of niet verhoord? Of zijn ze alleen maar onder toezicht van de politie of marechaussee gesteld?
* Gaat de minister de AIVD commissie informeren over de toelichting die hij van de Amerikaanse autoriteiten heeft gekregen over de reden van weigering van deze twee passagiers?
* Waarom heeft de VS de twee "verdachte"passagiers niet van het vliegtuig gehaald (bijvoorbeeld op een militaire luchthaven in de VS) of aan Nederland gevraagd dat te doen?