Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT-

Eindhoven, 25 april 2005

Korein organiseert congres "Grenzen aan diversiteit"

Kan de kinderopvang op een positieve manier een bijdrage leveren aan het doorbreken van het wij/zij denken dat de afgelopen jaren in Nederland in opkomst is? Om die vraag te beantwoorden organiseert Korein Kinderopvang het Congres Grenzen aan Diversiteit op donderdag 28 april aanstaande in het van Abbemuseum in Eindhoven.

Drie prominente wetenschappers op het gebied van jeugd en kinderopvang leveren een bijdrage: Micha de Winter, hoogleraar Maatschappelijke opvoedingsvraagstukken van de Universiteit van Utrecht, Michel Vandenbroeck van het VBJK, expertisecentrum voor opvoeding en kinderopvang van de Universiteit van Gent, België en Anke van Keulen van Bureau Mutant in Utrecht. Zij laten hun licht schijnen op de vraag, in hoeverre er grenzen zijn aan de diversiteit binnen de kinderopvang, waar die grenzen liggen en op welke wijze met die grenzen kan worden omgegaan.

Aanleiding voor het congres is het ingebruikstellen van het ' kenniscentrum' op de website van Korein Kinderopvang. Hierop beschrijft Korein de bijzondere manier waarop ze kinderen opvangt die extra zorg en aandacht nodig hebben. Korein heeft vorig jaar 55.000 euro Europese subsidie ontvangen om haar speciale aanpak te 'exporteren'. Het gaat daarbij om een drietal opvangvormen. Allereerst de 'plusopvang': opvang van kinderen - en hun ouders - die extra ondersteuning nodig hebben. Daarnaast wordt de 'taalopvang' toegelicht. Bij deze vorm van opvang ligt de nadruk op taalstimulering voor kinderen met een achterstand in de Nederlandse taal. Hiervoor is een eigen stimuleringsmethodiek, 'ToTaal', ontwikkeld. Tenslotte betreft het geïntegreerde opvang, waarbij kwetsbare kinderen binnen de reguliere kinderopvang worden opgevangen.

Korein is er zeer content mee dat de opgedane kennis nu toegankelijk is gemaakt en overgebracht wordt aan andere kinderopvangorganisaties. Bij Korein staat diversiteit al jaren centraal in het beleid wat betekent dat wij ons bewust zijn van de verschillen tussen kinderen en die heel verrijkend vinden.

/ / / / / / / / / / / / / / / / / / /

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht