Gemeente Sint-Michielsgelstel


26-04-05
Convenant huisvesting onderwijs
Op 28 april 2005 wordt tussen de schoolbesturen van het openbaar en bijzonder basisonderwijs en de gemeente Sint-Michielsgestel een convenant over de huisvesting van het onderwijs in onze gemeente. Voor de komende jaren wordt het onderhoud en de uitvoering van onderwijskundige ontwikkelingen aan schoolgebouwen (primair onderwijs) gezamenlijk uitbesteed.

In het Integraal Huisvesting Onderwijsplan (IHP) stond dat de gezamenlijke uitvoering van het onderhoud aan de schoolgebouwen uitgewerkt moest worden. Gezamenlijk omdat de schoolbesturen verantwoordelijk zijn voor de binnenkant van de gebouwen en de gemeente voor de buitenkant.

Voordelen
Er waren diverse redenen om tot een nieuwe opzet te komen. Zo duren de huidige procedures lang, ontstaat voor de scholen extra overlast als op verschillende momenten werkzaamheden worden verricht, vragen de onderwijskundige ontwikkelingen om andere bouwkundige eisen en kan samenwerking kostenbesparing met zich meebrengen. Verder is het voor de betrokken partijen van belang om voor een meerjarige periode te weten wie voor welke zaken wanneer aan de beurt komt en de middelen ook daarvoor zijn gereserveerd.

Planning en kosten
De Onderwijsservicegroep (OSG) heeft voor een periode van tien jaar per schoolgebouw aangegeven wanneer er onderhoud en aanpassingen dienen plaats te vinden. Daarbij is aangegeven dat de meest ingrijpende onderhoudszaken en de aanpassingen in één actie plaatsvinden. Dit om de overlast voor de school zoveel mogelijk te beperken.
De gemeente betaalt de kosten uit de reeds geraamde budgetten van het IHP voor onderhoud en onderwijskundige vernieuwingen voor het primair onderwijs.