VAN LEEUWEN BUIZEN GROEP

Van Leeuwen Buizen Groep boekt recordwinst in 2004

Persbericht 28 april 2005

Van Leeuwen Buizen Groep boekt recordwinst in 2004


- forse stijging omzet en winst

- uitzonderlijk goede marktomstandigheden

- explosieve groei buiten Europa

- organisatorische maatregelen werpen vruchten af

ZWIJNDRECHT, 28 april 2005 - De Van Leeuwen Buizen Groep heeft over het jaar 2004 uitstekende financiële resultaten geboekt. De omzet groeide met 24% van 356 miljoen Euro naar 443 miljoen Euro. De winst groeide fors naar 22,0 miljoen Euro (2003: 1,2 miljoen Euro). De winststijging is voor een belangrijk deel het gevolg van de goede marktomstandigheden, uitbreiding van het commerciële netwerk en investeringen in efficiency en logistieke slagkracht. Met name buiten Europa vertoonde de markt een explosieve groei. Een belangrijk deel van de winst is gerealiseerd door export van de Europese vestigingen en door de vestigingen in Azië, het Midden-Oosten en Canada.

Het bedrijfsresultaat bedroeg in 2004 22,7 miljoen euro (2003: 6,4 miljoen Euro). Het resultaat werd verder positief beïnvloed door een daling van de rentekosten naar

1,6 miljoen Euro (2003: 2,0 miljoen Euro). Tevens is het resultaat van de deelnemingen sterk verbeterd. Als gevolg van het hogere activiteitenniveau en de hogere prijzen is de balans fors verlengd, maar dankzij de goede cashflow en controle op het werkkapitaal is de financiële positie van het bedrijf met een verder gestegen solvabiliteit van 41,4% (2003: 39,6%) onveranderd sterk.

Het jaar 2004 kenmerkte zich door gunstige marktontwikkelingen. Door de enorme toename van staalverbruik in China stegen de staalprijzen bijzonder sterk. Dit had voor een aantal buisproducten een prijsstijging van meer dan 100% tot gevolg. Daarnaast was er een grote vraag vanuit de olie- en gasindustrie. De onderneming kon optimaal profiteren van haar rol als voorraadhouder en van haar leidende positie in de industrie. Door de gedecentraliseerde managementstructuur kon de Van Leeuwen Buizen Groep bovendien snel inspelen op de ontwikkelingen.

De prijsstijging veroorzaakte grote problemen bij Europese klanten van de Van Leeuwen Buizen Groep in de bouw- en constructiesector, bij machinefabrieken en bij toeleveranciers van de automobielindustrie. Bestuursvoorzitter Koos Breen: 'In West-Europa is een groot aantal klanten zeer geraakt door de huidige prijsontwikkelingen. In deze uitzonderlijke marktomstandigheden hebben we ervoor geijverd onze klanten zoveel mogelijk met begrip te bedienen. Hierbij hebben we lange termijn-relaties laten prevaleren boven korte termijn-winstmogelijkheden.'

Binnen Europa was nauwelijks sprake van toenemende activiteiten. De explosieve groei buiten Europa had stijgende prijzen, speculatie en daadwerkelijke tekorten aan buizen tot gevolg. In deze turbulente markt heeft de Van Leeuwen Buizen Groep haar doelstellingen behaald: een volumegroei van 8% met een beperkte stijging van de operationele kosten. De grootste werkmaatschappij, Van Leeuwen Buizen in Zwijndrecht, heeft grote vooruitgang geboekt en een goed resultaat behaald.

Buiten Europa presteerden alle werkmaatschappijen goed tot zeer goed. In Thailand verdubbelde de omzet en in Singapore en Canada werden hoge marges bereikt. In Azië is het netwerk van kantoren en agenten sterk uitgebreid met als resultaat forse groei en een betere spreiding van verkopen in de regio. China blijft hierbij de spil. Nauwe samenwerking tussen de organisaties in Australië en Singapore op het gebied van internationale projecten heeft zijn vruchten afgeworpen. Australië en het Midden-Oosten verbeterden het resultaat wederom.

Organisatieontwikkelingen
De Van Leeuwen Buizen Groep heeft het beleid van enerzijds investeren in efficiency en logistieke slagkracht en anderzijds stap voor stap uitbreiden van het commerciële netwerk verder voortgezet. In het Verenigd Koninkrijk zijn twee bedrijven succesvol geïntegreerd in een nieuwe onderneming: Van Leeuwen Wheeler. In Europa en Canada is geïnvesteerd in moderne opslagfaciliteiten. Op het gebied van informatietechnologie zijn in Frankrijk en Canada nieuwe IT-systemen geïmplementeerd en is voor Europa een integraal transportplannings-systeem geïntroduceerd. Veel aandacht is wederom besteed aan rapportage, interne controle en risicobeheersing.

Vooruitzichten
De prioriteit van de onderneming ligt op een volumegroei van meer dan 5% bij lagere kosten per eenheid. Gezien de sterke balanspositie van de Van Leeuwen Buizen Groep zal de onderneming de voorziene groei probleemloos kunnen financieren. De gunstige marktomstandigheden van 2004 zullen zich niet in geheel 2005 voortzetten. De resultaten in 2005 zullen dan ook waarschijnlijk niet het niveau van het uitzonderlijke jaar 2004 bereiken. Dankzij de deskundige managementteams, de verbeterde efficiency en de sterke positie in de goede markt voor de procesindustrie verwacht de onderneming een redelijk tot goed resultaat te behalen in 2005.

Van Leeuwen Buizen Groep
De Van Leeuwen Buizen Groep is een internationaal opererende handels-onderneming in stalen buizen, buiscomponenten en afsluiters. Het bedrijf is in vrijwel alle industriële sectoren actief. De basis van het bedrijf is gelegd in 1924. Momenteel telt de Groep dertig vestigingen verspreid over Europa, Azië, het Midden-Oosten, Australië en Canada.


---

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:
Petra van Zandvoort
Afdeling Corporate Communications
Tel.: 078 6252321
Fax: 078 6252027
E-mail: pvanzandvoort@vanleeuwen.nl
www.vanleeuwen.nl

28 apr 05 10:00