EVD

27.04.2005

Afrika: Chinees textiel kost banen in Afrika
---

De textielindustrie in zuidelijk Afrika kreunt onder de opheffing van de textielquota door de Wereldhandelsorganisatie (WHO). De sector vreest zijn positie als leverancier van Amerikaans textiel kwijt te zijn aan China.
De opheffing van de quota van het dertig jaar oude Multivezelakkoord door de WHO in januari 2005, betekent dat Afrikaanse producenten niet langer beschermd worden tegen concurrentie van goedkoop Chinees textiel. De Aziatische landen zullen naar verwachting gemakkelijker toegang krijgen tot de Amerikaanse markt.
Sinds januari vertrokken al veel Aziatische bedrijven uit de SADC-regio, waar ze waren neergestreken vanwege de African Growth and Opportunities Act (AGOA). Die wet garandeert belastingvrije toegang van Afrikaanse goederen tot de Amerikaanse markt. Het vertrek van de Aziatische investeerders leidde tot verlies van banen in de regio.

Zie ook:
Zuid-Afrika: verdragen
AGOA: investment incentives under the AGOA
Documenten:
textiel.doc (28 kB) InfoPlus

---

Bron: IPS nieuwsdienst
Nummer: 137891

De volledige tekst is op te vragen via het formulier kopieaanvraag. Vermeld steeds uw eigen faxnummer. Wij versturen géén kopieën per e-mail, alleen per fax of per post. Kosten: bij meer dan 50 pagina's 0,20 euro per pagina en 5,00 euro administratiekosten. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij de medewerker Zuid-afrika (Remko Triezenberg), e-mail Zuid-afrika, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 86 75.