Gemeente Haarlem


28 april 2005
sector Stedelijke Ontwikkeling

127/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Handhaving in 2005 rechtvaardig en consequent

Het College van B&W heeft het uitvoeringsprogramma 2005, voor de Handhaving, op het terrein van de Stedelijke Ontwikkeling, vastgesteld. Dit programma omvat de handhavingstaken op het gebied van de bouwregelgeving, huisvestingswet, huisvestingsverordening, uitstallingbeleid, reclamebeleid en de Monumentenwet. Algemeen uitgangspunt is dat de handhaving doelgericht, rechtvaardig en volhardend is. De gemeente zet handhaving in om overtredingen ongedaan te maken. Mogelijkheid tot legalisatie wordt altijd getoetst.

In dit uitvoeringsprogramma is, afgezien van de vaste taken en de afhandeling van klachten en meldingen, gekozen voor prioriteit voor een aantal projecten, zoals een structurele aanpak van terrassen en gevelreclames om de kwaliteit van de openbare ruimte van met name de binnenstad te verbeteren. Er wordt voorrang gegeven aan handhaving bij Rijksmonumenten. Projectmatig wordt aandacht besteed aan een rijksmonumentaal complex, Tuinwijk Zuid. Op het gebied van illegaal gebruik en illegale bouw wordt gebiedsgerichte aandacht besteed aan de Zuid Schalkwijkerweg e.o., ter ondersteuning van het beleid om dit landelijke en groene gebied haar karakter te laten behouden.
De keuze is gemaakt om 25% van alle meldingen niet in behandeling te nemen ten bate van deze projectmatige handhaving. Voor de afweging hiervan wordt een prioriteitenladder gehanteerd. In gevaarlijke situaties zal in alle gevallen een snelle en daadkrachtige inzet nodig zijn.
Een duidelijk handhavingsbeleid behoeft een duidelijk uitvoeringsprogramma.


Nicole Lagrange, communicatieadviseur
023-5113580
nlagrange@haarlem.nl


---- --