Politie Limburg-Noord

Politie rondt onderzoek openlijke geweldpleging moskee af
Datum: 28-04-2005
Tijd bericht: 14:55
Plaats: Venray
De politie Venray heeft het onderzoek naar aanleiding van de openlijke geweldpleging tegen de moskee aan de Eindstraat op zaterdag 2 april jl. afgerond. Het onderzoek werd opgestart om inzicht te krijgen in wat er precies gebeurd is die avond en wat de oorzaak is geweest van de confrontatie tussen de twee groepen personen, waarbij ook gezocht is naar verdachten van strafbare feiten. Daarbij wilde de politie de groepen in kaart brengen om de betrokkenen ook in de toekomst te kunnen blijven volgen. Hierbij is gebruik gemaakt van de informatie die al verzameld was in het kader van het project 'Jeugdgroepen in beeld'.

In het kader van het onderzoek zijn in totaal ruim 60 personen gehoord, waarvan drie als verdachte nadat ze waren aangehouden als verdachte van strafbare feiten; een 33-jarige inwoner van Belfeld, een 21-jarige inwoner van Zwolle en een 17-jarige inwoner van Tegelen. Door het horen van deze verdachten en getuigen heeft de politie een beeld gekregen van de feitelijke gebeurtenissen die avond.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat vermoedelijk twee of drie personen uit een groepje dat die avond op een grasveld bij de moskee heeft gezeten, zich op enig moment heeft losgemaakt van de groep om vervolgens een tiental bierflessen in de richting van de moskee te gooien. Hoewel eerst het vermoeden bestond dat hierdoor daadwerkelijk ruiten werden vernield, is later gebleken dat deze al eerder vernield waren. Het gooien van de flessen werd gezien en gehoord door personen die op dat moment in de moskee aanwezig waren. Zij hebben vermoedelijk een aantal andere personen gewaarschuwd die zich in het nabijgelegen activiteitencentrum bevonden, waarna een aantal van hen zich ook naar de moskee heeft begeven. Vervolgens is er een confrontatie tussen de twee groepen ontstaan. Door optreden van de politie werden beide groepen snel gescheiden en zijn verdere schermutselingen voorkomen.

Uit het onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat er sprake is geweest van een gerichte of georganiseerde actie door een van de betrokken partijen. Hoewel het onderzoek niet heeft geleid tot verdere aanwijzingen in de richting van verdachten van de openlijke geweldpleging tegen de moskee en de mishandelingen op de Eindstraat, is wel gebleken dat er personen van buiten Venray betrokken zijn geweest bij de ongeregeldheden.