Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, dd. 28 April 2005

Vrouwen vragen Europarlementariërs waterdichte wetgeving over chemische stoffen

Dagelijks wordt iedere Europese burger aan chemicaliën bloot gesteld. Omdat we niet weten wat de gevolgen hiervan zijn voor ons, onze kinderen en het milieu, moet het Europees parlement de burgers beschermen tegen de negatieve gezondheids- en milieueffecten hiervan. Dit stellen WECF (Women in Europe for a Common Future), the European Women's Lobby, de Engelse Women's Environmental Network en de Women's Institute, de Deutsche Frauenrat en de Nederlandse Vrouwen Raad in hun recente verzoek aan de Europarlementariërs.

De koepels, die duizenden vrouwenorganisaties in Europa vertegenwoordigen, vragen het Europees Parlement het Europese wetsvoorstel chemische stoffen (REACH) aan te scherpen. Zij komen met dit appèl op voor een krachtige wetgeving, die de gezondheid van vrouwen, kinderen en mannen in heel Europa beter zal beschermen. De Parlementariërs dienen eind April hun wijzigingsvoorstellen in voor het REACH wetsvoorstel.

Het recht op gezondheid wordt nu met voeten getreden door het onverantwoord gebruik van onvoldoende op gezondheid - en milieu effect geteste chemicaliën, zo stellen de vrouwenorganisaties. Momenteel is van slechts 14 procent van de 100.000 chemicaliën op de Europese markt informatie hierover beschikbaar. Dit is niet alleen zeer verontrustend maar ook onacceptabel. Reden om het Europees Parlement op te roepen paal en perk te stellen en het Europese Wetsvoorstel chemische stoffen te versterken. Volgens de vrouwenorganisaties kan REACH (Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicaliën), het wetsvoorstel van de Europese commissie, de bescherming van gezondheid en het milieu verbeteren. Voor de eerste keer in de geschiedenis kan via dit wetsvoorstel zoveel informatie over chemische stoffen en hun eigenschappen beschikbaar komen dat goede beoordeling inzake hun veiligheid mogelijk wordt. Tevens is voor de meest zorgwekkende stoffen voortaan een vergunning nodig.

Gezondheid kinderen
Alleen wanneer de meest gevaarlijke stoffen zo snel mogelijk worden vervangen kunnen we de negatieve gevolgen ervan verminderen. Bovendien kan zo ook het publieke vertrouwen in de chemische industrie worden hersteld. De internationale vrouwenorganisaties zijn zich ervan bewust dat daar nog al wat bij komt kijken. Immers, alle consumentenproducten bevatten chemicaliën. Van een groot aantal weten we echter (nog) niet of ze schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid en het milieu. Laat staan, dat we weten wat de effecten ervan zijn op onze kinderen. Bekend is wel dat sommige chemicaliën bij het nog ongeboren kind de groei van hersenen en het zenuwstelsel kunnen schaden en dat de stoffen onder andere invloed hebben op ons hormoonsysteem en DNA-samenstelling. Net zoals bij de zogenoemde DES-dochters worden de gevolgen van blootstelling aan chemicaliën soms pas zichtbaar in de puberteit of volwassenheid.

De vrouwen koepels eisen daarom dat REACH niet verder afgezwakt wordt en dat de parlementariërs zich inzetten voor hun voorstellen tot wijziging.



Ingezonden persbericht