Gemeente Groningen

woensdag 27 april:
Milieu-ambities van college B&W voor 78% gehaald

Het college van burgemeester en wethouders zet met het Milieujaarverslag 2004 de resultaten van vier jaar milieubeleid in Groningen op een rij. In het vorige Milieubeleidsplan Lokaal Gewogen 2001 - 2004 staan 47 ambities. Daarvan zijn 33 volgens plan gerealiseerd, een score van 78%. Milieuwethouder Paas is tevreden maar wil niet achterover leunen: `een gezonde en leefbare stad vraagt continue inzet, creativiteit en samenwerking. Zie ook het nieuwste milieuplan Stadsleven Natuurlijk'.

In het Milieujaarverslag 2004 legt het college verantwoording af over de inzet over het beschermen en verbeteren van de kwaliteit van de Groningse leefomgeving. Door het uitvoeren van het plan Lokaal Gewogen wordt in Groningen voldaan aan de basiskwaliteit die is vastgelegd in wettelijke normen. Het is dus goed leven in Groningen.

Het aanpakken van hardnekkige milieuproblemen zoals verkeerslawaai, luchtverontreiniging, vermindering biodiversiteit en uitstoot van broeikasgassen zijn zaken waar rigoreuze maat-schappelijke veranderingen voor nodig zijn. Iets wat niet altijd binnen de invloedssfeer van de gemeente ligt en waar maar beperkt wat aan gedaan kan worden.

Goed nieuws
Wat goed gaat in Groningen: de stad is schoon, bedrijven voldoen aan de vereiste milieuzorg, de CO2-uitstoot vermindert en bodemverontreiniging wordt aangepakt. De gemeente heeft 25% groene stroom ingekocht en maar liefst 76 % van het afval bij afvalbrengstations wordt hergebruikt.

Slecht nieuws
Minder goed gaat: het Groningse tarief van afvalstoffenheffing ligt niet onder het landelijk gemiddelde, er zit geen groei in het gebruik van openbaar vervoer, duurzaam bouwen bij wijkvernieuwing blijft achter.

Redenen genoeg om in het huidige milieuplan Stadsleven Natuurlijk 2005
- 2008 hard verder te werken aan een leefbare stad. En daarom kiest het gemeentebestuur voor doorgaan op dezelfde milieulijn: de kwaliteit van het Groningse stadsleven beschermen en verbeteren. Uitgangspunten bij de uitvoering van de bijbehorende actielijst van 40 punten zijn: milieu en/of maatschappelijk rendement, samenwerking met andere partijen, gebieds- en wijkgericht en communicatie. Het college vindt dat hierbij resultaten soms belangrijker kunnen zijn dan regels.

Het college van B&W brengt het Milieujaarverslag 2004 ter kennis van de raad en stuurt het naar de inspecteur VROM.