Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

28 april 2005
Investeringsregeling ook in maatschap?

Er is onduidelijkheid ontstaan over de investeringsregeling voor jonge agrariërs. Geldt die regeling nu wel of niet voor jonge boeren en tuinders in maatschap?

Vorige week gaf de minister mondeling antwoord op vragen van een aantal Kamerleden (o.a. CDA en SGP) over de (on)mogelijkheid voor jongeren in een maatschap om subsidie aan te vragen naar aanleiding van de opengestelde regeling voor jonge agrariërs. De minister heeft toen in z'n algemeenheid geantwoord dat het mogelijk is voor een jonge boer of tuinder om in een maatschap subsidie aan te vragen. Dat antwoord klopt gedeeltelijk. Het is zo dat jonge boeren en tuinders in een maatschap (als ze aan alle voorwaarden voldoen) subsidie kunnen aanvragen. De regeling is namelijk zo opgesteld dat het onafhankelijk is van de bedrijfsvorm of men in aanmerking komt voor de subsidie.
LNV formuleert het als volgt: elke maat die gevestigd is (juridisch eigendom) en als bedrijfshoofd voor eigen rekening & risico deelneemt in het bedrijf (en daarbij aan de normale criteria voor de jonge boerenregeling voldoet) mag een verzoek indienen. Dus: Indien het landbouwbedrijf wordt uitgeoefend in een maatschap kunnen alle maten die voldoen aan de voorwaarden subsidie aanvragen, ongeacht de mate waarin ze in de maatschap zitten. Elk van de maten kan voor de volledige subsidie van max EUR 20.000 in aanmerking komen. Wel moet elke maat ten minste een deel van de grond/gebouwen van het landbouwbedrijf in eigendom of pacht hebben. Tevens moet de maat het bedrijfshoofd zijn en
degene aan wie de bank de lening verstrekt.

Erik Smelt