Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Een jaar lang PKN
Uitzenddatum: Do. 28 april 2005, 20.30u
Verslaggeving: Melliena Beckmann en Nienke Bakker

Kerktoren

Op 1 mei bestaat de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) één jaar. De gemeente Urk is sinds de kerkfusie in tweeën gescheurd. In Netwerk het verhaal over twee inwoners uit het dorp. De geboorte van de PKN betekende het heengaan van hun vriendschap. Een portret.

Geen contact
Louwe Post en Frans Willem Kramer waren al jaren goede vrienden: ze sloegen de verjaardag van de ander nooit over en waren in dezelfde kerk gedoopt. Sinds een jaar hebben de twee mannen echter geen contact meer. De kerkscheuring in het dorp verscheurde ook hun vriendschap.

Overbrugd
Vorig jaar werden na eeuwen de verschillen tussen de lutherse en calvinistische tradities overbrugd. De drie protestantse kerken vonden elkaar en kerkelijke eenheid was een feit: de âkerk zonder naamâ werd omgedoopt tot PKN, een organisatie met ruim 2,5 miljoen leden.

Boze kerkgangers
Maar niet iedereen was onverdeeld positief over de fusie. Zo maakten boze kerkgangers hun dominee uit voor âJudasâ, en klonk in een enkele kerk psalm 79: âGetrouwe God, de heidânen zijn gekomenâ.

Verdeeldheid
Ook in de gemeente Urk ontstond verdeeldheid over aansluiting bij de PKN. Na de fusie in 2004 sloot de kerkgemeenschap zich voorlopig aan bij de protestantse kerk. De dominees noemden het een jaar van âbezinningâ, om zo na te denken over een keuze voor de PKN. Onlangs ging de kogel door de kerk: er werd besloten om definitief toe te treden tot het overkoepelend kerkgenootschap.

Afscheiding
Een groot deel van de 5300 kerkgangers was het er niet mee eens. Zo deelden zij niet de visie van de PKN dat een kerkelijke inzegening van het homohuwelijk mogelijk moet zijn. Lijmpogingen van de predikanten waren zonder succes: een groep van 1300 leden stapte op.

Predikantloos
De uitgetredenen zijn nu predikantloos en een kerkgebouw hebben ze niet. In een bomvol zalencentrum prediken dominees van buiten Urk nu op uitnodiging voor de honderden gelovigen.

Onbegrip
In het dorp zijn hele buurten, vriendenkringen en families verdeeld. Ook Louwe en Frans Willem stuiten bij elkaar op onbegrip. De één is loyaal gebleven aan de PKN, de ander heeft zich afgescheiden van het protestants conglomeraat. Netwerk over een jaar lang PKN in Urk.