Gemeente Amsterdam

Geen aparte groep loverboys actief in Amsterdam 15 april 2005 - Marleen Nieuwenhuis

In Amsterdam worden weinig minderjarige meisjes voor de prostitutie geworven door loverboys. Er is geen reden om in Amsterdam loverboys als aparte categorie souteneurs te behandelen. Er bestaat wel een groep souteneurs die om prostituees heen hangt en die van hen profiteert. Op zich is dat geen nieuw verschijnsel, maar vergeleken bij vroeger bestaat wel de indruk dat er meer dwang en geweld van de kant van de souteneurs is. Amsterdam is een aantrekkelijke plaats om prostituees te werk te stellen.

Zo luiden de meest in het oog lopende conclusies van het onderzoeksrapport `Loverboys of modern pooierschap in Amsterdam' dat in opdracht van de gemeente is gemaakt. Het onderzoek is uitgevoerd door een onderzoeksgroep onder leiding van prof.dr. F. Bovenkerk van het Willem Pompe instituut (Instituut voor Strafrechtwetenschappen van de Rijksuniversiteit Utrecht).

De gemeente Amsterdam heeft het Willem Pompe instituut vorig jaar zomer opdracht gegeven onderzoek te doen naar aard en omvang van het probleem van loverboys in Amsterdam. Bij uitvoering van het onderzoek zijn verschillende personen en instanties bevraagd: scholen, hulpverleningsinstellingen, politie en justitie, loverboys, klanten en de prostitutiebranche.

Stereotiepe voorstelling van loverboys

De onderzoekers kenschetsen het onderwerp als buitengewoon weerbarstig. Het blijkt heel moeilijk om het bestaan van een speciale categorie loverboys vol te houden. Uit het onderzoek op scholen blijkt dat men zich wel bewust is van het probleem, maar de vraag naar concrete ervaringen levert steeds weinig resultaat op.

Politie en justitie zijn bekend met souteneurs en ook mensenhandelaren, maar die voldoen slechts voor een klein deel aan de stereotiepe voorstelling die van loverboys bestaat: gladde jongens, die er goed uitzien, mooie kleren dragen, een grote auto hebben en meisjes verleiden met cadeautjes.

De werkwijze van de loverboys komt wel voor, maar er is eigenlijk geen reden om dat met een aparte term aan te duiden. Verreweg de meeste prostituees leven met mannen die op de een of andere manier van hen profiteren en bij een deel daarvan komt dwang en uitbuiting voor. De onderzoekers noemen dit modern pooierschap. Dit moderne pooierschap is wel degelijk een omvangrijk en serieus probleem in Amsterdam.

De onderzoekers adviseren om, naast de preventie- en hulpverleningstrajecten die al bestaan, een stevige aanpak van de mannen te ontwikkelen. Het complexe probleem leent zich voor het nadenken over een geheel nieuwe benadering, zo besluit het rapport.

Aanpak Amsterdam; ketenaanpak

De Amsterdamse driehoek neemt het signaal dat er sprake is van onvrijwilligheid in de (raam)prostitutiebranche zeer serieus. Het bestrijden van geweld in de prostitutiebranche is al vast beleid van politie en justitie. Waar sprake van geweld is wordt, zodra dat mogelijk is, strafrechtelijk ingegrepen. Dat neemt niet weg dat vervolging in deze zaken vaak ingewikkeld is. Andere vormen van dwang zijn nog moeilijker vast te stellen: Wanneer is er sprake van onvrijwilligheid?

Het complexe probleem vraagt om een ketenaanpak die zich richt op slachtoffers én daders. Daarbij is de rol van de hulpverlening cruciaal. Op verzoek van de wethouder Zorg (Hannah Belliot ) is een multidisciplinaire werkgroep, onder voorzitterschap van de GG&GD, al bezig een `ketenaanpak loverboys' te ontwikkelen. De presentatie van het plan, dat zich op slachtoffers richt, wordt in juni verwacht. De driehoek onderzoekt of dit al in ontwikkeling zijnde beleid kan worden aangevuld met repressief beleid dat zich op de souteneurs richt. Bij de ontwikkeling en uitvoering van dat beleid kan de fiscus worden betrokken, omdat gedwongen prostitutie onder de vrijplaats prostitutie valt.

Op 28 april bespreekt de Raadscommissie voor Algemene Zaken het onderzoeksrapport over de loverboys. Professor Bovenkerk is bij die bespreking aanwezig om het rapport nader toe te lichten en eventuele vragen van de pers te beantwoorden.

© Gemeente Amsterdam