Gemeente Amsterdam

Topscore Finals een uniek spektakel

28 april 2005
---
DMO 'No fun, no gain'. Dat is het motto tijdens de Topscore Finals, voor talloze Amsterdamse jongeren hét sportieve hoogtepunt van het jaar. Een recordaantal van 1.500 deelnemers nam vrijdag bezit van bijna alle gerenommeerde sportlocaties in de hoofdstad. De prijsuitreiking met Ajacied Ryan Babel maakten de sportdag voor de jongeren tot een uniek spektakel.

Ryan Babel Wie vandaag de dag jongeren aan het sporten wil krijgen legt het accent niet alleen op trainen en afzien, maar ook op samen sporten en plezier maken. Dat bewijst het succes van jeugdsportplan Topscore.

Jongeren uit verschillende stadsdelen strijden om de felbegeerde titel 'Topscore kampioen van Amsterdam'. De Topscore Finals vormen een bekroning op een periode van 23 weken oefenen. Dit alles na schooltijd en onder professionele begeleiding.

Eindelijk kunnen de jongeren laten zien hoe goed ze zijn. In welke sport ze ook gekozen hebben, van American Football tot streetdance en volleybal; het plezier straalde er van af. Na afloop verzamelden alle jongeren zich in Sporthallen-Zuid voor de prijsuitreiking en een groot slotfeest. Niemand minder dan Ryan Babel deelde in Amsterdam de prijzen uit.

Topscore ambassadeur Ryan Babel

De talentvolle spits was de afgelopen jaren zelf actief deelnemer aan diverse Topscore activiteiten. Over Topscore zegt hij: 'Zonder sport vervelen jongeren zich na schooltijd heel snel. Het gevaar ontstaat dan dat ze gaan lopen luieren of rotzooi schoppen.

Meedoen aan Topscore is volgens mij de perfecte invulling van je vrije tijd. Samen met vrienden sporten op vaste tijden, met goed materiaal en onder professionele begeleiding, wat wil je nog meer. Topscore leert je als team te winnen en niet in je eentje.'

Samenwerken met school, buurt en vereniging

Tijdens een persbijeenkomst voorafgaand aan de sportactiviteiten lichtte wethouder sport Hester Maij de succesfactoren van het jeugdsportplan toe. 'In de samenwerking tussen gemeente, de buurt, het onderwijs, de georganiseerde sport en het bedrijfsleven zit de grote kracht van Topscore.

Samen staan ze sterker en samen houden ze de jongeren aan het sporten. Verder is het belangrijk dat in de uitvoering Topscore voor en door de jongeren zelf wordt georganiseerd.'

Cijfers Topscore seizoen 2004 - 2005

* 5.000 jongeren doen eenmalig mee met Topscore Amsterdam * Wekelijks zijn 2.500 jongeren, 1,5 uur na schooltijd aan het sporten * Over een oefenperiode van 23 weken zijn dat 203 activiteiten per week en 4200 activiteiten per jaar * 11 betrokken stadsdelen doen mee * 40 onderwijsinstellingen hebben Topscore opgenomen in het naschoolse aanbod * 37 samenwerkende sportverenigingen steunen Topscore actief

De komende jaren wil Topscore stadsbreed aan de slag. Er wordt hard gewerkt aan uitbreiding in de stadsdelen Amsterdam-Centrum, Oud-West, Westerpark, Bos en Lommer, Zeeburg, de Baarsjes en ZuiderAmstel. Ook start deze zomer de Topscore XXXS-perience, een ruwere 'urban' versie van Topscore.

Over Topscore

Jongeren van 12 tot 18 stimuleren om te gaan sporten. Dát is het doel van Topscore Amsterdam, een initiatief van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente.

Door sport op een geïntegreerde wijze aan te bieden wil de gemeente meer jongeren na schooltijd in beweging krijgen en houden. Naast het laten kennismaken van jongeren met diverse sporten is ook de doorstroming naar het verenigingsleven een van de doelstellingen.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van clubs als Ajax, Amsterdam Admirals, Amsterdam Astronauts en de bedrijven Coca-Cola en ABN-Amro.

Meer informatie over Topscore is te vinden via www.topscore-amsterdam.nl.