Gemeente Borger-Odoorn


29-04-2005
ZES KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN IN BORGER-ODOORN

Op 29 april 2005 reikte burgemeester T. Slagman-Bootsma tijdens een bijeenkomst in Buurthuis De Kiel'n in 2e Exloërmond Koninklijke Onderscheidingen uit aan twee inwoners van 2e Exloërmond. Mevrouw A.H. Smit-Ratgers en de heer H. Poelman werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en kregen de bijbehorende versierselen opgespeld.

Tijdens een bijeenkomst in Diner-café Bussemaker in Exloo zijn de heer G.E. Veldman uit Drouwenerveen en de heer R. IJlenhave uit Ees Koninklijk onderscheiden. Zij werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester mw. T. Slagman-Bootsma reikte de onderscheidingen uit.

Verder zijn op deze dag de heer W. Domburg uit Nieuw-Buinen en mevrouw B.H.Zwiers-Hofman te Klijndijk benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. De burgemeester reikte de onderscheiding aan de heer Domburg thuis in zijn woonplaats Nieuw-Buinen uit. De uitreiking aan mevrouw Zwiers vond plaats in het Jeugdgebouw te Odoorn.

De heer Wim Domburg heeft zich sinds 1997 fulltime met hart en ziel als vrijwilliger ingezet voor de Mr.J.H.de Vey Mestdagh Stichting. De heer Domburg stelt als de belangrijkste medewerker Joodse genealogie de familieoverzichten samen. Deze familieoverzichten vormen de basis voor de beschrijving van de voormalige Joodse gemeenschap in de provincie Groningen. Het is een omvangrijk project. Inmiddels zijn er 11 delen voltooid en staat het 12e deel op stapel. Deze boeken gaan de hele wereld over. Dankzij de door de heer Domburg verzamelde gegevens hebben veel mensen een familielid teruggevonden of duidelijkheid gekregen waar een familielid is overleden of ligt begraven. De heer Domburg is een bewogen mens die zich altijd voor zijn, in mindere omstandigheden, levende medemens heeft ingezet.

Mevrouw Lena Smit verrichte sinds 1975 veel bestuurlijke activiteiten op het gebied van onderwijs, welzijn, cultuur, leefbaarheid en sport, die ten goede komen aan de lokale samenleving. Zij was ondermeer lange tijd redactielid van de dorpskrant de Uutlaot, secretaris van de oudercommissie van o.b.s. De Mondenhoek, secretaris van de vereniging voor Streekverbetering, medeoprichter en bestuurslid van de marktcommissie van de Jaarmarkt en het Stratenmakersfestvial. Mevrouw Smit is een sociaal ingesteld persoon die in haar dorp 2e Exloërmond (met ongeveer 2350 inwoners) een grote rol vervult in het verenigingsleven.

De heer Harm Poelman heeft sinds 1970 op het gebied van sport, welzijn, openbare veiligheid, cultuur en ouderenwelzijn, belangeloos, veel (bestuurlijke) activiteiten verricht die met name ten goede komen aan de dorpsgemeenschap in 2e Exloërmond. Hij was lange tijd bestuurslid van voetbalvereniging T.E.V.V.. De heer Poelman vervulde binnen die vereniging diverse taken o.a. wedstrijdsecretaris, scheidsrechter, elftalleider, coördinator zaalvoetbal. Verder was hij bestuurslid van de ijsvereniging. Na verwoesting door brand van de kantine heeft hij zich ingezet voor realisering van nieuwbouw. Momenteel is hij bestuurslid van St. Dorpshuis De Kiel'n, lid van werkgroep jeugdpreventie en bestuurslid van de St. Ouderen Activiteiten.
De heer Poelman is een actieve man die veel betekent voor het verenigingsleven in zijn dorp.

Mevrouw Bouwkje Zwiers uit Klijndijk heeft al vele jaren activiteiten verricht voor haar leefomgeving. Op het gebied van kerkelijk leven, sport en welzijn was en is zij nog steeds actief. Ze levert een betekenisvolle en belangrijke bijdrage aan het verenigingsleven in Klijndijk. Ze was lid van de diaconie van de NH Kerk in Odoorn, zondagschoolleider, bestuurslid en jeugdleider van de korfbalvereniging UDIK. Ze is momenteel ondermeer nog secretaris van de SOOS 55, vrijwilliger bij de St. UDIK en bij de Werkgroep Waardering Vrijwilligers. Mevrouw Zwiers is een vrijwilliger in hart en nieren. Dienstbaar zijn aan de gemeenschap en zich inzetten voor de mensen rondom haar staan centraal in haar leven.

De heer Geert Veldman heeft sinds 1966 veel (bestuurlijke) activiteiten verricht op het gebied van landbouw, welzijn, paardensport en kerkelijk leven. De heer Veldman is akkerbouwer van beroep en een groot paardenliefhebber. Naast de zorg voor zijn bedrijf heeft hij zich vele jaren ingezet voor de paardensport, het paardenfonds en het veefonds. Ook voor zijn leefomgeving heeft hij veel werk verricht. Hij maakte deel uit van het sectiebestuur open Bejaardenwerk, de Belangenvereniging Drouwenerveen/Bronnegerveen, de Nederlands Hervormde Kerk en is sinds 1976 bestuurslid van de Stichting Begraafplaats Drouwenermond.
De heer Veldman is een bewogen mens, als vrijwilliger vormt hij een voorbeeld voor zijn omgeving.

De heer Roelof IJlenhave heeft sinds 1970 veel (bestuurlijke) activiteiten verricht op het gebied van sport, welzijn, land-& tuinbouw, die ten goede komen aan de samenleving. De heer IJlenhave was ondermeer bestuurslid van het Drents Landbouw Genootschap, het Drents Veenkoloniaal Landbouw Genootschap en van de Noordelijke Land- en Tuinbouw Oganisatie. Als bestuurslid van de vereniging van Dorpsbelangen Ees/Eesergroen en van voetbalvereniging EEC zet hij zich al vele jaren in voor verbetering van de leefbaarheid van deze dorpen. De heer IJlenhave maakt sinds 2002 ook deel uit van de gemeenteraad van Borger-Odoorn.