Time : 2:27:35 PM
Date : Friday, April 29, 2005
Sender Name: Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen

SERV en MiNa-Raad pleiten unaniem voor volwaardige Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling

Na een gezamenlijke oproep aan de Vlaamse Regering om werk te maken van een volwaardige Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling (STRADO), formuleren de MiNa-Raad en de SERV samen een advies met een reeks bestuurlijke aanbevelingen voor een STRADO. Op de inhoud van het beleid komen de sociale partners en de milieuverenigingen later terug. In essentie vragen de Raden de oprichting van een 'multistakeholder' forum en nemen ze het Pact van Vilvoorde als uitgangspunt. SERV en MiNa-Raad hopen dat het advies de dialoog met de Vlaamse Regering, het Vlaams Parlement en andere actoren in een stroomversnelling zal brengen.

'Multistakeholder' forum en betrokkenheid Vlaams Parlement

Recent wees de regering de voorbereiding van de krachtlijnen voor een STRADO toe aan een beleidsdomein overschrijdende ambtelijke werkgroep duurzame ontwikkeling. Volgens de MiNa-Raad en de SERV is dat niet de aangewezen manier. Een effectieve strategie duurzame ontwikkeling impliceert immers een breed politiek en maatschappelijk engagement. Daarom vragen SERV en MiNa-Raad een 'multistakeholder' forum - bestaande uit vertegenwoordigers van de overheid, economische actoren en maatschappelijke groepen - dat belast wordt met de ontwikkeling en opvolging van de strategie. Ook het Vlaams Parlement moet hierbij een centrale rol krijgen.

Pact van Vilvoorde als startpunt

MiNa-Raad en SERV vinden het Pact van Vilvoorde momenteel het best beschikbare vertrekpunt om te komen tot een Vlaamse STRADO. Het Pact van Vilvoorde moet wel versterkt worden door een maatschappelijk interactieproces. Dat veronderstelt dat alle relevante actoren en invalshoeken betrokken worden. Daarnaast moet de Vlaamse Regering het Pact aanvullen met een langetermijnvisievorming en aandachtspunten vanuit de internationale, Europese en federale beleidsontwikkelingen op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Werk maken van duurzame ontwikkeling is werk maken van goed bestuur

Volgens de Vlaamse sociale partners en de milieu- en natuurorganisaties is duurzame ontwikkeling geen verre toekomst, maar iets waar vandaag - ook in Vlaanderen - concreet aan kan en moet worden gewerkt. Vooral de manier waarop maatschappelijke keuzes worden gemaakt kan beter. 'Duurzame ontwikkeling' vraagt met name meer aandacht voor (1) het streven naar synergie tussen het ecologische, sociale en economische; (2) de lange termijn en de internationale dimensie als kaders voor beleidsbeslissingen op korte termijn; (3) maximale samenwerking tussen alle betrokken beleidsdomeinen en actieve deelname van maatschappelijke actoren. Dat vereist aanzienlijke veranderingen in de wijze waarop Vlaanderen vandaag de dossiers voorbereidt en politieke beslissingen neemt.

De SERV en de MiNa-Raad vragen daarom de toevoeging van een 'institutioneel plan' aan het Pact. Dit plan moet een strategie en planning bevatten voor de andere hervormingen en mechanismen die in het advies bepleit worden.


---

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:

de MiNa-Raad
Ignace Decancq, Communicatieverantwoordelijke,
tel. 02/558.01.32

de SERV
Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke,
tel. 02/209.01.88, cjacobs@serv.be

Voor inhoudelijke vragen bij het advies kan u terecht bij :

de MiNa-Raad -
Pieter Verbeek - 02/558.01.40
pieter.verbeek@minaraad.be

de SERV
Peter Van Humbeeck - 02/209.01.11
pvhumbeeck@serv.be

URL: http://www.minaraad.be
http://www.serv.be