Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

kamervragen over preventief politieoptreden

Antwoorden op kamervragen over preventief politieoptreden

29 april 2005

Vragen van het lid Externe link Algra (CDA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over preventief politieoptreden.
---


1. Vraag Hebt u kennisgenomen van de berichtgeving dat het politiekorps Noord-Holland Noord van plan is auto's waarin zichtbaar een camera ligt weg te slepen?1)


2. Vraag Op welk rechtsbeginsel is deze wegsleepregeling gebaseerd?


3. Vraag Kunnen de kosten van het wegslepen worden verhaald op de eigenaren van de auto's?


4. Vraag Hoe ver wil de politie gaan met het treffen van maatregelen die de kans op een misdrijf verkleinen?


5. Vraag Gaat de politie in Noord-Hollandse badplaatsen, om mogelijke zedenmisdrijven te voorkomen, ook optreden tegen schaars geklede badgasten?


6. Vraag Waar liggen de grenzen als het gaat om het voorkomen van misdrijven?


7. Vraag Valt de voorgestelde wegsleepregeling binnen de grenzen van preventief politieoptreden?


1 t/m 7 antwoorden De berichtgeving in de Telegraaf van 23 april jl. is onjuist. De politie Noord-Holland Noord heeft op dezelfde dag via Externe link www.politie.nl al duidelijk gemaakt dat zij geen voertuigen wegsleept waarin waardevolle spullen liggen. De politie voert deze zomer wél extra controles uit in de badplaatsen en op grote parkeerterreinen. Er wordt dan met name gekeken of de auto's zijn afgesloten en of er geen waardevolle goederen in liggen. Is dat wel het geval, dan zal de politie proberen de eigenaar hiervan op de hoogte te brengen. Het blijft natuurlijk de eigen verantwoordelijkheid van de eigenaar van de goederen, deze niet in het oog te laten liggen.


1) De Telegraaf, 23 april jl.