Gemeente Amerongen


Koninginnenacht

In de nacht voor Koninginnedag vindt in verschillende gemeenten de traditionele luilak plaats. Met name jeugdigen willen dan een hoop lawaai produceren met brommers, scooters ed. Dit zogenaamde luilakken is formeel niet toegestaan.
De politie treedt vanwege de hinder en gevaarzetting door bepaalde voertuigen op tegen overtreders. Als bromfietsbestuurders ervoor kiezen in de vroege ochtend rond te gaan rijden, moet het voertuig voldoen aan de geldende veiligheids- en verkeersvoorschriften

Als een overtreding wordt geconstateerd, dan volgt een bekeuring of proces-verbaal. In dat laatste geval wordt de zaak dan aan het openbaar ministerie overgedragen voor behandeling bij de rechter.

De politie doet bij deze dan ook een beroep op ouders om de verrichtingen van de kinderen in deze nacht in de gaten te houden. Daarnaast worden inwoners die zien dat overtredingen worden begaan of vernielingen worden gepleegd of agressief gedrag zien, verzocht de politie te bellen. In geval van het zien van vernieling (zgn. heterdaad), agressief gedrag e.d. kan dat via 112.